Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан састанак са представницима служби заштите и спашавања

Објављено: 03.05.2018. 21:24 Аутор: МУП
Данас је у просторијама Директората за ванредне ситуације одржан састанак са командирима служби заштите и спашавања и представницима Директората, у циљу адекватне припреме за предстојећу пожарну сезону. На састанку су анализирани постојећи капацитети система заштите и спашавања како на локалном, тако и на државном нивоу. У том погледу је оцијењено да је свако из своје надлежности предузео конкретне мјере и радње да што спремније дочекамо наступајућу пожарну сезону.

Апострофирано је да скоро све општинске службе заштите и спашавања имају повећана буџетска издвајања за 2018. годину, што ће омогућити набавку опреме и средстава потребних за гашење пожара на отвореном простору.

Посебно је наглашено спровођење превентивних активности у смислу израде и ажурирања планске документације, уређења противпожарних путева, просјека у шумском подручју које је под ризиком од пожара, као и припрему резервоара (бистијерни) са водом и укључивање визуелно-осматрачке дјелатности.

Договорено је да у наредном периоду све општине одрже састанке општинских тимова за заштиту и спашавање, на којима ће додатно разматрати капацитете система заштите и спашавања на општинском нивоу, те утврдити неопходност спровођења додатних превентивних мјера заштите и спашавања од пожара.

Посебно је разговарано о обавезама и надлежностима Јавног предузећа ,,Национални паркови“ Црне Горе и Управе за шуме у заштити шумских подручја од пожара, ангажовању неопходног броја осматрача током пожарне сезоне, изради планова заштите и спашавања, као и набавци материјално-техничких средстава за гашење пожара на отвореном простору.

Директорат за ванредне ситуације ће интензивирати рад своје инспекције и, у складу са својим надлежностима, предузимати мјере и радње на унапређењу стања заштите и спашавања од пожара. Такође, биће одржан састанак са представницима Управе полиције у циљу дефинисања адекватних рјешења за проналажење и процесуирање починилаца кривичних дјела подметања и изазивања пожара на отвореном простору.

Посебно апелујемо на грађане да уреде своја дворишта и имања, чиме ће значајно допринијети да се ризик од настанка пожара сведе на најмању могућу мјеру, те да се у случају настанка пожара укључе у пружање помоћи службама заштите и поштују препоруке надлежних служби и органа.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?