Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Представљени програми подршке Министарства економије: Иновације значајан фактор развоја предузећа

Објављено: 04.05.2018. 14:45 Аутор: Министарство економије
Увођењем иновација, мала и средња предузећа су у могућности да мијењају своје производе, пословне процесе, организацију, маркетинг, односно да пословање подижу на виши ниво, казао је генерални директор за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима Радосав Бабић.

Презентација два програма подршке које спроводи Министарство економије и за која су јавни позиви у току одржана је јуче у М:тел Дигиталној фабрици.

Заинтересованим представницима предузећа представљени су Програм за унапређење иновативности малих и средњих предузећа и Програм повећања регионалне и локалне конкурентности кроз усаглашавање са захтјевима међународних стандарда, као и остали програми које Министарство реализује.

„Тренутно је актуелан јавни позив за Програм за унапређење иновативности у малим и средњим предузећима који ће бити отворен до 10. маја. Програм се односи на суфинансирање коришћења консултантских услуга у реализацији иновативних активности, и то: иновација производа/услуге, иновација пословног процеса, иновација у огранизацији и иновација у маркетингу“, казао је Бабић.

Он је подсјетио да је овогодишњи буџет програма 50.000 еура, а да предузећа могу остварити финансијску подршку до 50% оправданих трошкова, односно у максималном износу до 3,500 € без ПДВ-а.

„За предузећа иновације имају вишеструки значај: унапређују продуктивност, помажу расту бизниса, али и смањују се трошкови пословања кроз унапријеђену ефикасности рада. Раније спроведена истраживања показују да око 50% предузећа у Црној Гори жели да развија продају и маркетинг, као и да сматра да су неопходна унапређења у људским ресурсима и ИТ технологијама“, казао је Бабић.

Он је подсјетио да Министарство економије у континуитету пружа подршку предузећима за иновативне активности, како кроз нефинансијску подршку кроз програм Менторинга, тако и кроз имплементацију едукативних активности у оквиру Европске мреже за предузетништво, али и кроз промотивне и едукативне активности кроз имплементацију ИПА програма.

„У 2016. и 2017. години пружена је финансијска подршка за иновативне активности предузећима из прерађивачке индустрије, а која се наставља и сада у 2018. години кроз значајно унапријеђен програм који се односи на све приоритетне секторе у Црној Гори“, казао је Бабић.

Препознајући важност директне сарадње и брже комуникације са сектором привреде, кроз унутрашњу реогранизацију Министарство је формирало Директорат за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима. 

„Овај Директорат је усмјерен на пружање услуга малим и средњим предузећима и предузетницима, а у његовој надлежности су активности усмјерене на праћење трендова привредног развоја, унапређење пословног амбијента, јачање конкурентности сектора микро, малих и средњих предузећа, координацију програмима подстицања развоја бизниса који су у надлежности Министарства економије и сарадњу са другим ресорним институцијама, укључујући и Инвестиционо-развојни фонд (ИРФ)“, казао је Бабић.

Поред наведеног, Директорат спроводи и активности везане за за ИПА фондове, креирање и управљање инвестиционим политикама и пружање подршке домаћим и страним инвеститорима.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?