Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Потврђена исправност поступања Црне Горе: Арбитражни трибунал у Паризу у потпуности одбио захтјев ЦЕАЦ-а

Објављено: 04.05.2018. 20:36 Аутор: Министарство економије
Ад хоц комитет, који је формиран при Арбитражном трибуналу Међународног центра за рјешавање инвестиционих спорова (ИЦСИД) у Паризу, донио је одлуку којом у потпуности одбија захтјев ЦЕАЦ-а за поништај ИЦСИД арбитражне одлуке која је донијета у корист Црне Горе у јулу 2016. године.

Овом одлуком, ИЦСИД арбитражна одлука против ЦЕАЦ-а из јула 2016. године је додатно оснажена, будући да је ЦЕАЦ исцрпио сва правна средства.

С обзиром на то да су сви захтјеви ЦЕАЦ-а одбијени, ЦЕАЦ је обавезан да сноси све трошкове поступка, укључујући и трошкове Црне Горе. Досуђивање трошкова заступања, које иначе није често у поступцима ове врсте, потврђује исправност поступања Црне Горе у конкретном случају.

Подсјећамо да је одлука у овом поступку донијета 26. јула 2016. године и да је њом Трибунал закључио да ЦЕАЦ нема "сједиште" на Кипру, односно да не испуњава услове за "инвеститора" у смислу члана 1(3)(б) споразума о заштити страних инвестиција са Кипром, усљед чега је Трибунал ненадлежан за овај спор. Трибунал је тада, такође, обавезао ЦЕАЦ да сноси све трошкове поступка, укључујући и трошкове Црне Горе. 

Након доношења одлуке Трибунала, ЦЕАЦ је покренуо поступак поништаја арбитражне одлуке и захтијевао одлагање извршења арбитражне одлуке до одлучивања о захтјеву за поништај. Формиран је ад хоц комитет, а предметни поступак се одвијао према уговореном процесном распореду до доношења коначне одлуке у корист Црне Горе почетком овог мјесеца.

Такође подсјећамо да је почетком 2017. године УНЦИТРАЛ Арбитражни трибунал у Бечу у арбитражном поступку против државе Црне Горе одбио све тужбене захтјеве ЦЕАЦ-а и утврдио да Црна Гора није прекршила Уговор о поравнању.

Поменутим одлукама, као и припремом одбране у поступцима, Црна Гора је показала да озбиљно схвата своје међународне обавезе и да ће у складу са међународним правом штитити своја права и интересе када је суочена са неоснованим наводима.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?