Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Наставак акције против нелегалних риболоваца: Појачаће се контрола на мору, језерима и ријекама

Објављено: 04.05.2018. 21:20 Аутор: МПРР

У циљу наставка активности на сузбијању нелегалног риболова, надлежни органи ће у сусрет и током туристичке сезоне појачати контролу на мору, ријекама и језерима, али и друге активности на том плану.  

Тим поводом у Министарству пољопривреде и руралног развоја одржан је пети састанак Радне групе за сузбијање употребе експолозивних направа и других недозвољених алата у сврху улова рибе.

На састанку је оцијењено да су од јуна прошле године, када је формирана Радна група, захваљујући координисаним и појачаним активностима надлежних органа, остварени значајни резултати у сузбијању нелегалног излова рибе, посебно у дијелу употребе експолозивних направа и других недозвољених алата. Констатовано је да на том плану има још доста изазова и потребе за наставком заједничких активности надлежних, у сарадњи са цивилним сектором, како би се сузбиле све врсте нелегалног риболова.

Сходно акционом плану, у сусрет и током туристичке сезоне, припадници управе полиције ће предузети све мјере и радње из своје надлежности, првенствено у дијелу превентивног дјеловања у борби против нелегалног риболова. Такође, у наредном периоду биће спроведена  и јавна кампања која ће за циљ имати  ближе упознавања јавности о штетним последицама које проузрокује употреба експлозивних направа и других недозовљених средстава у риболову.

Оцијењено је и да су на плану заштите рибе и других водених организама у Скадарском језеру постигнути, такође, значајни резултати, на бази активности које су проистекле из потписаног меморануда о сарадњу између НП “Скадарско језеро” и спортско риболовних клубова “Подгорица” и “Никшић”. Предложено је да се овакав вид сарадње успостави и у другим националним парковима, првенствено НП  “Дурмитор” и НП “Биоградска гора”.

Подсјећамо, Радна група за сузбијање употребе експлозивних направа и других недозвољених алата у сврху улова рибе формирана је половином јуна, у циљу ефикаснијег дјеловања надлежних институција у рјешавању овог проблема.  У саставу радне групе су представници Директората за рибарство МИнистарства пољопривреде, Управе полиције, Института за биологију мора у Котору, Националних паркова Црне Горе, Управе поморске сигурности и Природно – математичког факултета. 

У циљу ефикаснијег приступа рјешавању проблема, радна група је проширена новим члановима и то представницима ЈП Морско добро, Лучке капетаније, Агенције за заштиту животне средине, правосуђа, Савеза за спортски риболов на мору, Савеза спортско риболовних организација Црне Горе, невладиних организација, као и представником групе грађана “Стоп криволову”.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?