Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Интервју министарке јавне управе, Сузане Прибиловић агенцији МИНА

Објављено: 07.05.2018. 14:47 Аутор: МЈУ
Подгорица, (МИНА) – Професионализација јавне управе, која је неопходна у многом областима, биће транспарентна, ефикасна и у служби грађана, поручила је министарка Сузана Прибиловић у интервјуу агенцији МИНА, наводећи да је ресор на чијем је челу претходне године реализовао скоро све планиране активности.

Прибиловић је рекла да је задовољна што су претходне године успјели да реализују готово све планиране активности и тиме створили предуслове за инстутуционалну и политичку координацију процеса реформе јавне управе.

Напори Министарства јавне управе у претходној години, како је истакла, препознати су у Извјештају Европске комисије кроз оцјену добар напредак у реформи јавне управе.

„Ово даје замајац будућим активностима, али смо свјесни да је пред нама велики посао на свим нивоима одговорности и у свим областима у којима је неопходна професионализација јавне управе која ће бити транспарентна, ефикасна и у служби грађана“, рекла је Прибиловић агенцији МИНА.

Она је казала да ће у Министарству, у наредном периоду бити усмјерени на активности из Акционог плана за имплементацију стратегије реформе јавне управе и реорганизацију реформе јавне управе.

У претходној години припремили смо два кључна системска закона о локалној самоуправи и државним службеницима и намјештеницима, па смо у у овој години фокусирани на почетак примјене ових законских рјешења, прије свега, Закона о државним службеницима и намјештеницима од 1. јула.

На питање да ли су створени услови за његову несметану имплементацију, Прибиловић је навела да су у претходном периоду радили на припреми 14 подзаконских аката у складу са Законом о државним службеницима и намјештеницима, како би све било спремно за почетак имплементације закона.

“У сарадњи са Управом за кадрове биће организоване обуке за примјену закона, као и формирана професионала Комисија за жалбе и Дисциплинска комисија, што су само неке од новина овог закона“, додала је Прибиловић

Она је подјсетила да је прошле године почео да се примјењује Закон о управном поступку, а да ће ове године вршити мониторинг примјене и спровођења тог закона у пракси.

Прибиловић је рекла да ће ове године наставити са повећањем броја електронских услуга, укључивањем јединица локалних самоуправа на портал е-управе, истичући да је једна од најважнијих активности израда Плана оптимизације запослених у јавном сектору и активности на успостављању Оне Стоп Схоп система.

„У области реорганизације државне управе, радимо на новим законским рјешењима и припреми новог Закона о државној управи“, рекла је Прибиловић наводећи да ће све те активности бити усмјерене и на стварање предуслова за повлачење 15 милиона ЕУР из секторске буџетске подршке за реформу јавне управе.

Он је казала да портал е-управе у континуитету биљежи раст броја услуга и да је од почетка године креирано 28 нових.

„Иако број понуђених услуга расте, свјесни смо да је неопходно да органи више раде на промоцији својих услуга на порталу е-управе како би га грађани више користили“, нагласила је Прибиловић.

Она је додала да је планиран и наставак објављивања регистра бизнис лиценци на порталу, чиме ће, како је рекла, бити настављене активности на побољшању пословног амбијента у Црној Гори.

„Крајем године смо у тестни рад ставили и информациони систем за повезивање регистара и размјену података између органа државне управе, а паралелно радимо на имплементацији два сервиса који ће повезати пет од седам кључних регистара“, навела је Прибиловић.

На питање у којој области ће се користити новац из секторске буџетске помоћи и колико је до сада опредијељено, Прибиловић је објаснила да је предуслови за добијање фиксне транше од четири милиона ЕУР испуњени и да је у току припрема захтјева за исплату бесповратних средстава.

Узимајући у обзир процедуре одобравање Европске уније, како је рекла, претпостављају да ће новац бити уплаћен најкасније до средине мјесеца.

„Остале двије варијабилне транше у максималном износу од по четири милиона ЕУР биће реализоване у 2019. и 2020. години у зависности од испуњености индикатора,а биће коришћена за реализацију активности дефинисаним новим Акционим планом за спровођење Стратегије реформе јавне управе за период 2018-2020“, навела је Прибиловић.

Она је казала да се процес оптимизације броја запослених спроводи планираном динамиком и да радни тимови израђују планове оптимизације у складу са утврђеном методологијом.

„У овај процес смо укључили и представнике цивилног друштва, а имамо и помоћ Европске комисије, као и домаћих стручњака за област реформе јавне управе, што чини процес транспарентним, али показује нашу спремност да за ову готово најважнију активност реформе јавне управе укључимо све расположиво знање“, нагласила је Прибиловић.

На питање да ли су отпочете активности како би се у скорије отворили „Оне Стоп Схоп“ центри, министарка је рекла да је план да се до 2020. године успоставе сви услови за почетак рада првог оваквог центра у Црној Гори који ће бити у Подгорици, а касније и у другим јединицама локалне самоуправе.

Према њеним ријечима, у току је формирање тима за реализацију и подјела надлежности, којим ће координирати државни секретар за електронску управу.

„Циљ је да се креирају центри у којима би се на једном мјесту у физичком смислу објединиле све услуге које су намијењене грађанима и привреди, а пружа их државна или локална управа. Оне Стоп Говернмент („један шалтер за све“) систем омогућиће да се на једном мјесту, могу предати захтјеви различитим инситуцијама, извршити неопходна плаћања, обезбиједити квалитетна интеракција са државним органом и на крају добити одговор институције“, објаснила је Прибиловић.
(крај) ним
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?