Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ИПАРД јавни позив за прераду представљен у Даниловграду и Никшићу

Објављено: 07.05.2018. 23:07 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја упознали су заинтересоване прерађиваче и представнике кооператива са процедуром спровођења ИПАРД јавног позива за подршку преради, за који заинтересовани привредници и кооперативе могу аплицирати од 16. маја до 16. јула 2018. године.

Кроз ИПАРД позив за прераду, заинтересовани апликанти могу конкурисати са пројектима, чији прихватљиви трошкови износе од 40.000€ до 1.500.000€, док подршка износи до 50% прихватљивих трошкова. Додатна средства подршке од 10% могу се додијелити за дио прихватљивих/одобрених трошкова који се односи на управљање отпадом, нуспроизводима, пречишћавање отпадних вода и искоришћавање отпада. Подршка се добија након што се реализује цјелокупна инвестиција.

Заинтересованим прерађивачима појашњено је да предмет инвестиције може бити изградња, реконструкција или опремање објеката за пријем и прераду производа, набавка опреме, механизације, уређење инфраструктуре на производној јединици, инвестиције у изградњу, реконструкцију или опремање постројења за производњу енергије из обновљивих извора, увођење система безбједности хране и управљање квалитетом производа.

Наглашено је да се подржавају почетници, односно заинтересовани апликанти могу основати предузеће до трајања јавног позива и аплицирати за средства подршке.

Корисници ИПАРД јавног позива за прераду могу бити правна лица (микро, мала и средња) предузећа, као и кооперативе. У складу са критеријумима, корисници могу бити и велика предузећа. Подршка се додјељује за прераду пољопривредних и рибљих производа, за које су постављени и специфични критеријуми, односно услови које потенцијални корисници подршке морају да задовоље да би остварили подршку кроз овај јавни позив. У тренутку подношења захтјева за исплату, у зависности од сектора прераде, корисници морају имати:

Сектор прераде млијека: минимални капацитет дневне прераде од 500 л млијека;

Сектор прераде меса:   -     кланице са минималним капацитетом дневног клања (8 радних     часова) од десет грла говеда или 20 грла свиња или 30 грла оваца или коза или 3.000 комада живине;

-        прерада меса са минималним капацитетом годишње прераде од 10 т;

Сектор производње вина: минимални капацитето од 2.000 л вина годишње;

Сектор прераде воћа и поврћа (укључујући житарице, гљиве, печурке, ароматично и љековито биље): погони за прераду воћа и поврћа регистровани у одговарајућим регистрима у складу са законом.

Сектор прераде маслина: минимални капацитет прераде од 500 кг;

Сектор прераде рибе и аквакултуре: минимални капацитет годишње прераде од 5 т.

Сви потребни обрасци везани за аплицирање на пројекат могу преузети са интернет страница Министарства пољопривреде и руралног развоја, као и интернет странице која је успостављена посебно за ИПАРД програм – www.ипард.гов.ме. Обрасци се могу преузети и у канцеларијама Одјељења за савјетодавне послове у области сточарства и у биљној производњи.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?