Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јавни позив за додјелу Тринаестојулске награде 2018

Објављено: 08.05.2018. 15:18 Аутор: Министарство културе
Министарство културе, на основу члана 14 Закона о државним наградама („Сл. лист РЦГ“, бр.38/07 и 42/07 и „Сл. лист ЦГ“, број. 73/10 и 75/10) ,

ОБАВЈЕШТАВА ЈАВНОСТ


Да, сходно Закону о државним наградама, Жири за додјелу Тринаестојулске награде може у 2018. години додијелити три Тринаестојулске награде, као годишње награде (у даљем тексту: Тринаестојулска награда за 2018. годину), и једну Тринаестојулску награду за животно дјело.

Приједлози за додјелу Тринаестојулске награде за 2018. годину и Тринаестојулске награде за животно дјело могу се подносити до 28. маја 2018. године.

Тринаестојулска награда за 2018. годину додјељује се грађанину, или држављанину Црне Горе, групи лица, или правном лицу, које има сједиште на територији Црне Горе, за дјела, или остварења у свим областима рада и стваралаштва у претходне двије године, која су од изузетног значаја за Црну Гору.

Као претходне двије године, сматрају се 2016. и 2017. година, и период до 28. маја 2018.
Тринаестојулска награда за животно дјело додјељује се истакнутом научном раднику, или умјетнику, који је грађанин или држављанин Црне Горе, који је својим стваралаштвом обиљежио вријеме у којем је дјеловао, чији је стваралачки пут заокружен, и чија дјела и стваралаштво представљају трајно добро Црне Горе.

Изузетно, Тринаестојулска награда за животно дјело може се додијелити истакнутом научном раднику или умјетнику, који није грађанин, односно држављанин Црне Горе, а поријеклом је из Црне Горе.

Право да поднесу приједлог за додјелу Тринаестојулске награде за 2018. годину, и Тринаестојулске награде за животно дјело, имају државни орган, орган државне управе, орган локалне самоуправе, орган локалне управе, установа, привредно друштво, невладина организација, друго правно лице, група лица, појединац, и др.

Приједлози за додјелу Тринаестојулске награде за 2018. годину и Тринаестојулске награде за животно дјело подносе се Министарству културе, непосредно или препорученом пошиљком, на адресу: Министарство културе, ул. Његошева, Цетиње.

Приједлог се подноси у писаној форми, и мора садржати основне податке о предложеном лицу и његовом дјелу, остварењу или стваралаштву, за које се предлаже додјела награде.

Уз приједлог за додјелу Тринаестојулске награде за 2018. годину обавезно се подноси доказ о држављанству, или пребивалишту предложеног физичког, односно о сједишту предложеног правног лица.

Зависно од области рада и стваралаштва, уз приједлог за додјелу Тринаестојулске награде за 2018. годину, подносе се одговарајући прилози (објављено дјело, каталог, рецензија, стручна критика и др.).

Ако се приједлог за додјелу Тринаестојулске награде за 2018. годину подноси за књижевно или научно дјело, или за презентацију, односно извођење умјетничког дјела, подносилац приједлога је дужан да уз приједлог достави шест примјерака књиге, каталога, или друге публикације, на коју се се приједлог односи.

Достављени приједлози се не враћају, и не надокнађују.

Неблаговремени приједлози неће се разматрати.

Додатна обавјештења могу се добити у Министарству културе, на тел. 041/232-582, на е-маил: милена.босњак@мку.гов.ме и е-маил: марија.мрваљевиц@мку.гов.ме
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?