Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

„Суппортинг ан Инноватион Агенда фор тхе Wестерн Балканс“: Објављен преглед иновационих политика земаља Западног Балкана

Објављено: 08.05.2018. 17:03 Аутор: Министарство науке
Удружени истраживачки центар Европске комисије (Јоинт Ресеарцх Центер - ЈРЦ) објавио је документ: Суппортинг ан Инноватион Агенда фор тхе Wестерн Балканс, који пружа прелиминарни преглед тренутне ситуације у контексту економских, иновационих и научних потенцијала у државама западног Балкана, и представља алате и методологије који могу помоћи у рјешавању постојећих и нових изазова у овим областима.

У извјештају је представљен преглед иновационих политика које су неопходне за економску трансформацију земаља Западног Балкана; економски, научни и иновациони потенцијал у овим земљама; као и седам изазова у области иновација који могу бити подржани путем методологије ЈРЦ-а; као и примјер добре праксе за сваки изазов.

Подсјећамо да су активности на припреми Стратегије паметне специјализације - С3 у току и да је Црна Гора добила подршку ЈРЦ за креирање С3, при чему је приступила ЈРЦ С3 платформи.

Такође, Црна Гора започиње процес предузетничког откривања (Ентрепренеуриал дисцоверy процесс - ЕДП), одржавањем почетног (кицк-офф) састанка, 11. маја 2018. године у хотелу Хилтон, у Подгорици, у којој привредна друштва имају најзначајнију улогу.

Претходно је одрађена квантитативна анализа економског, иновационог и научног потенцијала наше земље. Финални извјештај Хуга Холландерса: Мапирање економског, иновационог и научног потенцијала у Црној Гори, доступан је и на црногорском језику, на сајту Министарства науке:
хттп://www.мна.гов.ме/министарство/Стратегија_паметне_специјализације/Документа/

С3 је водећи принцип који окупља пословну заједницу, научно-истраживачке и јавне институције као и грађане, с примарним циљем развоја и коришћења иновација за подстицање економског раста и конкурентности, кроз примјену постојеће базе знања и компетенција у циљу коришћења тржишних потенцијала и рјешавања друштвених изазова.

Публикацију Суппортинг ан Инноватион Агенда фор тхе Wестерн Балканс можете преузети овдје:
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?