Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Подгорица: Почела дводневна радионица о значају интегритета у сектору одбране

Објављено: 08.05.2018. 20:45 Аутор: мод

Данас је у Подгорици почела дводневна регионална радионица на тему “Изградња интегритета, имплементација контролних мјера и спровођења закона у институцијама ресора одбране”, чији је домаћин Министарство одбране Црне Горе, у сарадњи са Центром за безбједносну сарадњу (РАЦВИАЦ), чије је сједиште у Загребу и Регионалном агенцијом за аникорупцију (РАИ), чије је сједиште у Сарајеву.

Циљ радионице је размјена искустава и најбољих пракси земаља Југоисточне Европе у  имплементацији ефикасних превентивних мјера у борби против корупције. Имајући у виду чланство Црне Горе у НАТО, као и актуелне европске интеграције, изградња ефикасних антикорупцијских мјера, система транспарентности и одговорности представља националну обавезу, чијем испуњавању активно доприносе Министарство одбране и Војска Црне Горе.

Начелник Дирекције за међународну сарадњу, Андреј Лакић, је у свом обраћању навео значај интегритета у сектору одбране, истичући релевантност изградње националних капацитета и посвећеност Министарства одбране унапређењу административних капацитета, професионализма и институционалног интегритета. Он је изразио очекивање за наставак успјешне сарадње са савезничким и партнерским земљама, које нам пружају подршку у овој области.

Лакић је истакао да је Министарство одбране посвећено јачању сарадње са регионалним организацијама фокусираним на унапређење дијалога и одбрамбене сарадње земаља Југоисточне Европе. Он је казао да је Црна Гора спремна да, као пуноправан члан најмоћнијег политичко-војног савеза, подијели своја искуства и научене лекције са другим партнерским земљама, које баштине исте вриједности и дијеле исте приоритете спољне политике као и наша земља.

Менаџер програма за међународну и регионалну сарадњу у РАЦВИАЦ-у, Ана Ежова Кржалоска истакла је да изградња и јачање интегритета представља изазов сваког савременог друштва. Давор Дубравица, предсједавајући Регионалне агенције за аникорупцију (РАИ) је апострофирао да радионице овог формата представљају одличну прилику за размјену најбољих пракси и јачања сарадње између земаља региона.

Радионица је окупила око 30 учесника, представника регионалних организација, министарстава одбране и унутрашњих послова, агенција за антикорупцију, као и еминентних стручњака и наведене области.

MODmod

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?