Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан Споразум влада Црне Горе и Кине о привредно-техничкој сарадњи и Уговор КЦЦГ и ЦРБЦ о пружању стручних услуга

Објављено: 08.05.2018. 21:32 Аутор: Служба за односе с јавношћу
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


Потпредсједник Владе Црне Горе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић потписао је данас, 8. маја, са амбасадором Народне Републике Кине у Црној Гори Њ.Е. Цуи Џивеијем нови Споразум о привредно-техничкој сарадњи између Владе Црне Горе и Владе Народне Републике Кине.

Одредбама Споразума је дефинисано да ће Влада НР Кине опредјелити додатна бесповратна средства у износу од 20 милиона јуана (око 2,63 милиона еура) за пројекат реконструкције Моста на Ђурђевића Тари и друге пројекте. Студију изводљивости пројекта реконструкције Моста је на основу споразума о привредно-техничкој сарадњи потписаног у мају 2017. године израдила кинеска компанија Цхина Цоммуницатионс Цонструцтион Цомпанy (ЦЦЦЦ) и предала је кинеском Министарству трговине на верификацију, након чега ће бити достављена и Влади Црне Горе.

Према информацијама кинеске стране, студија изводљивости је показала да првобитно опредјелјена средства на основу споразума из 2017. године, такође у износу од 20 милиона јуана, неће бити довољна за реконструкцију Моста, због чега је кинеска страна истакла спремност да опредијели додатних 20 милиона јуана и са Владом Црне Горе потпише нови споразум.

Током разговора са амбасадором Цуијем потпредсједник Симовић се захвалио на опредјелјеној додатној донацији и казао да га радује велика пажња коју је Влада НР Кине посветила реконструкцији Моста на Ђурђевића Тари. Потпредсједник Симовић је изразио наду да ће све припремне радње и процедуре ускоро бити завршене и да ће се стећи услови за скори почетак радова на Мосту.

Потпредсједник Владе је подсјетио да је више пута констатовано да Мост представља својеврстан симбол пријатељства двије државе, у шта нас додатно увјерава и емоција коју кинески туристи и кинески држављани који раде на пројектима у Црној Гори исказују приликом посјете Мосту. „Симболички, Мост на Ђурђевића Тари спаја веома велику географску удаљеност, ону између Црне Горе и НР Кине. Он је симбол заједничких антифашистичких вриједности, жртава које су двије земље поднијеле у борби против фашизма и окупатора - за слободу својих народа и држава“, казао је потпредсједник Симовић.

Поводом потписивања Уговора о пружању стручних услуга између ЈЗУ Клинички центар Црне Горе и компаније Цхина Роад анд Бридге Цорпоратион (ЦРБЦ), потпредсједник Симовић је казао да је ово додатна потврда повјерења које страни држављани на раду у Црној Гори имају у Клинички центар и здравствене услуге које пружа наш систем. Компанија ЦРБЦ се као одговорна компанија са пуном сигурношћу ослонила на Клинички центар, казао је Симовић и додао да је сигуран да ће Клинички центар оправдати повјерење које му је дато.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
„Захваљујемо кинеској страни на повјерењу које овим исказује и према здравственом систему Црне Горе. Са овом подршком, у укупном износу од 500 хиљада еура, превазићи ће се уско грло у Клиничком центру и проширити капацитети интензивне његе и унаприједити квалитет услуга и интензивне здравствене његе за пацијенте којима је потребна“, потврдио је потвпредсједник Симовић.

Амбасадор Цуи Џивеји је изразио задовољство због потписивања уговора у области здравства и новог споразума о привредно-техничкој сарадњи, који потврђују искрено пријатељство и сарадњу двије земље. Нова донација, у износу од 20 милиона јуана, ће на предлог Министарства трговине НР Кине бити коришћена за финансирање реконструкције Моста на Ђурђевића Тари, јер је, према ријечима Цуија, Мост у срцу црногорског и кинеског народа, а нови споразум ће убрзати све неопходне процедуре за почетак радова.
             
           


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?