Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пуришић: Пензије ће и убудуће бити редовне и стабилне

Објављено: 09.05.2018. 20:03 Аутор: мрсс

Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић говорио је данас, 09. маја 2018. године, на отварању друге редовне Скупштине Савеза удружења пензионера Црне Горе.

Скупштином је предсједавао Бранко Вешовић, предсједник Савеза пензионера Црне Горе, а присуствовали су и Душан Перовић, директор Фонда пензијског и инвалидског осигурања, као и Јово Пајовић, генерални директор Директората за пензијско и инвалидско осигурање и борачку и инвалидску заштиту.

Министар Пуришић је нагласио да Влада Црне Горе и ресорно министарство, поред тога што креирају пензијску политику која има за циљ да обезбиједи стабилан и одржив начин финансирања пензија, воде посебну пажњу о заштити пензионера и побољшању њиховог материјалног положаја.

„Подсјећам вас да је у 2017. години за програм помоћи пензионерима с најнижим примањима обезбијеђено 300.000,00 еура, док је за субвенционисање одмора и опоравка у Улцињу и на Жабљаку опредијељено 456.600,00 еура. За набавку зимнице под повољнијим условима обезбијеђено је око 300.000,00 еура. Издвојена су и значајна финансијска средства за изградњу стамбених јединица намијењених за популацију пензионера“ – казао је Пуришић.

Пуришић је навео да су до сада у Подгорици изграђене и усељене двије зграде од по 100 стамбених јединица и једна од 88 станова. У општини Бијело Поље ради се исто тако о двије зграде за пензионере, прва са десет, а друга са осам станова.

Саопштио је да су у Никшићу направљене такође двије зграде, прва од 12, а друга од 75 станова , док се гради још једна зграда од 75 станова. На Цетињу се гради зграда са 40 станова. У Пљевљима се прави 20 стамбених јединица, док је на Жабљаку, како наводи министар Пуришић, ријеч о 3 стана за потребе пензионера.

„У општинама гдје локална самоуправа опредијели земљиште за пензионере и ослободи га плаћања комуналија, Министарство рада и социјалног старања ће са Фондом ПИО и локалном управом, значајно помагати изградну стамбених јединица“ – истакао је Пуришић.

Министар је нагласио да је за финансирање пензијског система у 2018. години, Законом о буџету Црне Горе за 2018. годину, планирано око 432 милиона еура, док је социјални програм за пензионере и у овој години предвиђен на нивоу претходне године.

„Желим истаћи и да је у Улцињу прошле године одмарало 3.163 пензионера, док је на Жабљаку боравило њих 460. Исти број пензионера ће одмарати и у овој години, с тим што се планира улагање у побољшање капацитета у одмаралишту у Улцињу“ – додао је Пуришић.

Најавио је да ће пензије и убудуће бити редовне и стабилне. Свакако да би добро било да су знатно веће, али ако упоредимо висину просјечне пензије у Црној Гори са пензијама у окружењу, наводи Пуришић, просјечна пензија у Црној Гори је већа и износи 285 еура.

„Влада ће и убудуће кроз различите програме подршке- субвенције за најугроженије, програме рекреације и одмора, расподјелу робних вишкова, наставити да помаже пензионере у Црној Гори, при чему ће се водити рачуна о ликвидности Фонда ПИО и обезбјеђењу редовности у исплати пензијских давања“ – закључио је Пуришић.

ПР служба Министарства рада и социјалног старања

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?