Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Подгорици прослављен Дан Европе

Објављено: 09.05.2018. 21:15 Аутор: Министарство културе
Низом свечаних догађаја испред ЕУ Инфо Центра у Подгорици, Делегација Европске уније у Црној Гори, је у сарадњи са амбасадама држава чланица, почела традиционално обиљежавање 9. маја, Дана Европе.

Министар културе Александар Богдановић је у свом обраћању подсјетио и да је Европска унија прогласила 2018. за годину Европске културне баштине и истакао: “Девети мај као Дан Европе, од посебног је значаја за Црну Гору, јер је црногорски антифашизам започео једном од најранијих побуна широких народних маса, остављајући у четворогодишњој борби против фашизма податке о процентуално највећем броју антифашистичких бораца и високих официра у југословенским оквирима. Слобода, солидарност и сигурност на којима почива Европска унија, и што симболички сажима овај датум, уткани су и у наше вишевјековно трајање, засновано на принципима мултикултуралности, мултиконфесионалности и мултиетничности”.

Амбасадор ЕУ у Црној Гори, Аиво Орав казао је да се данас прославља дан Европе и Европске уније која је најупјешнијег мировног пројекта у свијету.
“Славимо данас мир, јединство, демократију и просперитет. Славимо наше заједничке вриједности, нашу заједничку вјеру у демократију, слободу и људско достојанство,” казао је Орав.

“Нажалост не можемо славити пуног срца јер се синоћ догодио брутални напад на новинарку Оливеру Лакић. Тај напад није у складу са вриједностима које сам малоприје поменуо. Ко год да је то урадио, шта год да су били разлози за то, оцекујемо да буде спроведен пред лице правде што је прије могуће” додао је шеф Делегације ЕУ у Подгорици.

Синоћњи напад на новинарку Оливеру Лакић, у изјави медијима, осудио је и министар културе Александар Богдановић.

Прослава се у вечерњим сатима 9.маја сели на главни градски трг у Подгорици. На Тргу независности ће наступити група Зостер и Дарко Рундек и екипа. Концерт почиње у 20 часова, улаз је слободан. За становнике Никшића организован је бесплатан превоз аутобусом, полазак испред хотела „Оногошт“ у 18 часова, повратак у 12х испред ЕУ Инфо центра.

У оквиру петодневне прославе посјетиоце припремљен је богат програм. Ученици подгоричких основних школа такмичењем у квизу знања „Колико знаш о Европској унији“ показали су да су већ спремни за приступање ЕУ. Титулу најбољих познаваоца Уније однијеле су Јелена Јовићевић, Милица Ђоковић и Ива Драгаш ученице Основне школе „Радојица Перовић“.

У оквиру дјечјег програма наступио је дјечији хор „Звјездице“, а своје умијеће представили су и малишани из подгоричких вртића. Колико су добри у маскирању показала су дјеца из вртића „Маша“, „Ђина Врбица“ и Љубица „Поповић“.

Током церемоније прославе уручене су награде побједницима фото конкурса „Наша културна баштина – европско насљеђе“ Нини Капичић, Николини Ражнатовић и Ведрану Вујисићу. На конкурсу су учествовали средњошколци и студенти из цијеле Црне Горе. Најбоље фотографије изложене су у просторијама ЕУ инфо центра.

Истовремено на платоу испред ЕУ Инфо центра, одржан је Сајам амбасада држава-чланица Европске уније. Том приликом стотине посјетилаца могло је да се упозна са различитостима Уније, осјете дух европских култура, проба јела националних кухиња држава чланица ЕУ али и да науче понешто о културној баштини Европе. На штандовима су се предсавиле амбасаде: Хрватске, Румуније. Њемачке. Пољске, Аустрије, Грчке, Бугарске, Словеније и Шведске. Штандове су такође имали: Министарство европских послова, Национална туристицка организација ЦГ Министарство културе и ЕУ инфо центар.

За љубитеље перформанса наступила је француска трупа „Зизани“. У форми уличног театра, француски умјетници су се котрљати у огромним пластичним балонима, комуницирали са публиком и извели своју плесну тачку. У петак, 11. маја трупа Зизани ће наступити на тиватској риви у 18 часова.

Викенд је резервисан за друштвене игре и то њемачке. 12. маја од 12-18 часова у ЕУ инфо центру, у сарадњи са амбсадом СР Њемачке, организујемо Дан њемачких друштвених игара.

О Дану Европе
Дан Европе се прославља сваке године 9. маја у част Шуманове Декларације од 9. маја 1950. године, у којој је тадашњи француски министар спољних послова, Роберт Шуман, представио своју идеју за нови облик политичке сарадње у Европи, који би рат међу народима Европе учинио незамисливим. Његова визија је била да створи европску институцију која би удружила и управљала производњом угља и челика. Уговор који је ударио темеље таквом тијелу потписан је непуну годину касније. Шуманов предлог се сматра почетком онога што је данас Европска унија.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?