Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ИПАРД јавни позив за прераду представљен у Пљевљима и Жабљаку

Објављено: 09.05.2018. 22:57 Аутор: МПРР

MPRRПредузетници са подручја Пљеваља и Жабљака данас су имали прилику да се детаљније упознају са условима и могућностима за подршку инвестицијама кроз ИПАРД јавни позив за прераду пољопривредних производа, на који заинтересовани привредници и кооперативе могу аплицирати од 16. маја до 16. јула 2018. године.

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја упознали су заинтересоване прерађиваче и представнике кооператива са процедуром спровођења јавног позива, кроз који се  може конкурисати са пројектима, вриједности од 40.000€ до 1.500.000€, уз бесповратну подршку у износу до 50% прихватљивих трошкова.

Предузетници могу инвестирати у изградњу, реконструкцију или опремање објеката за пријем и прераду пољопривредних производа, набавку опреме, механизације, уређење инфраструктуре на производној јединици, затим у изградњу, реконструкцију или опремање постројења за производњу енергије из обновљивих извора, увођење система безбједности хране и управљање квалитетом производа.

Како им је саопштено, додатна средства подршке од 10% могу се додијелити за дио прихватљивих/одобрених трошкова који се односи на управљање отпадом, нуспроизводима, пречишћавање отпадних вода и искоришћавање отпада.

Присутни су посебно били заинтересовани за изградњу објеката. Појашњена им је процедура одобравања пројеката за изградњу нових објеката за прераду, уз напомену да се адаптација објекта не подржава.

Од сектора који су предмет подршке кроз објављени јавни позив највише интересовање било је за сектор прераде меса. Представници Министарства су детаљније представили инвестиције које се подржавају, истичући да могу изградити и/или реконструисати објекте за пријем, привремени смјештај животиња, за клање, расијецање, обраду, прераду, паковање, складиштење и отпремање меса, као и пратећу опрему. Појашњено је да све детаље могу пронаћи у документима објављеним на интернет страници Министарства, као и ИПАРД интернет страници (www.ипард.гов.ме).

Током презентације наглашено је да апликанти морају бити власници предметне инвестиције, односно објекат који граде и/или реконструишу мора бити уписан на подносиоца захтјева - правно лице.

Корисници ИПАРД јавног позива за прераду могу бити правна лица (микро, мала и средња) предузећа, као и кооперативе. У складу са критеријумима, корисници могу бити и велика предузећа. Подршка се додјељује за прераду пољопривредних и рибљих производа. Када је ријеч о условима за подршку, важно је истаћи да у тренутку подношења захтјева за исплату, у зависности од сектора прераде, корисници морају имати одређену производњу:

Сектор прераде млијека: минимални капацитет дневне прераде од 500 л млијека;

Сектор прераде меса:   -     кланице са минималним капацитетом дневног клања (8 радних     часова) од десет грла говеда или 20 грла свиња или 30 грла оваца или коза или 3.000 комада живине;

-        прерада меса са минималним капацитетом годишње прераде од 10 т;

Сектор производње вина: минимални капацитето од 2.000 л вина годишње;

Сектор прераде воћа и поврћа (укључујући житарице, гљиве, печурке, ароматично и љековито биље): погони за прераду воћа и поврћа регистровани у одговарајућим регистрима у складу са законом.

Сектор прераде маслина: минимални капацитет прераде од 500 кг;

Сектор прераде рибе и аквакултуре: минимални капацитет годишње прераде од 5 т.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?