Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора успјешно започела реализацију пројекта развој базе података о државним путевима

Објављено: 10.05.2018. 17:22 Аутор: МСП

Дана 6. маја 2018. године, у оквиру пројекта "Развој базе података о путевима Црне Горе" започето је прикупљање података о стању инвентара црногорске путне мреже. Укупна вриједност уговора је 356.895,00 €, од чега 303.360,75€ тј. (85%) представљају ИПА средства, а 53.534,25€ тј.(15%) представља национални допринос овом пројекту. Главни корисник пројекта је Министарство саобраћаја и поморства, тј. Дирекција за саобраћај као крајњи корисник.

Пројекат, финансиран од стране ЕУ, отпочео је у децембру 2017. године, са периодом имплементације од 12 мјесеци и обухвата прикупљање и обраду података на свим магистралним и регионалним путевима, укупне дужине 1783 км.

Извођач, Јонт Вентуре италијанских фирми  Спеа ЕНГИНЕЕРИНГ С.п.А. и Прогетти е Сервизи С.р.л, обезбеђује у циљу реализације овог Пројекта висококвалитетну и брзу мјерну опрему, која има минимални  утицај на поремећај одвијања саобраћаја.

Возило за прикупљање података, доведено из Италије, због напредних система инсталираних на самом возилу, обављаће свеобухватно прикупљање података о стању коловоза, укључујући геометрију путева, оштећења површина коловоза, храпавост, макро-текстуру и дубину колотрага. Дигитални фотоапарати монтирани на возилу прикупљају референтне видео записе за формирање инвентара путне опреме: саобраћајни знакови; објекти на путу; системи за одводњавање; постројења и алати. Биће дефинисан јединствени референтни систем цјелокупне  путне мреже Црне Горе. Просечна брзина возила за прикупљање података је око 80 км / дан.

Свеобухватно прикупљање података је предуслов стварања компјутеризованог система управљања националном путном мрежом. Извођач ће обезбиједити и предати крајњем кориснику овог пројекта, Дирекцији за саобраћај, оперативну  Путну Базу Података (РДБ) и функционални Систем за одржавање и управљање коловозом (ПММС), који ће омогућити одговорним стручњацима  из Дирекције за саобраћај   да донесу одлуке и поступке у смислу потребних активности у области  изградње, реконструкције, одржавања и заштите државних путева у Црној Гори.

Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?