Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Храповић уручио признања најзаслужнијим за допринос у области добровољног давалаштва крви

Објављено: 10.05.2018. 20:41 Аутор: Министарство здравља
Министар здравља др Кенан Храповић, на свечаности уприличеној поводом 11. маја - Дана добровољних давалаца крви, уручио је данас признања најзаслужнијима за допринос у области добровољног давалаштва крви. 
У уводном обраћању министар Храповић је нагласио да је приоритет Министарства здравље обезбјеђивање квалитетне и безбједне здравствене заштите и континуираног процеса рада трансфузиолошке службе у Црној Гори, уз подизање нивоа добровољног давалаштва крви као важног дијела обезбјеђивања довољних количина безбједне крви.
- Крв је лијек, који једино човјек може да дарује и једино ако сви будемо одговорни према нашој заједници овог лијека никад неће недостајати. Током претходне године остварен је проценат давалаштва од око 2,9%, или 17.720 донација крви. У односу на претходну годину број донација је повећан за око 500 и то је резултат наставка рада на популаризацији и едукацији становништва о значају добровољног давалаштва крви. Проценат добровољног давалаштва је износио 48%, што значи да сваке године смањујемо број породичних давалаца крви и полако идемо ка циљу да имамо 100% добровољно давалаштво крви, казао је министар Храповић. 
Он је подсјетио дас у претходну годину обиљежиле и кампање промоције добровољног давалаштва крви, као што је „Пружи руку за живот, даруј крв!“, под покровитељством Радио-телевизије Црне Горе, Црвеног крста Црне Горе и Завода за трансфузију крви ЦГ, а било је повећано ангажовање студентске популације, у оквиру партнерства Универзитета Црне Горе и Завода за трансфузију крви Црне Горе, оличеног под именом „Крв није вода“. 
- Са овог мјеста желим посебно да поздравим најзаслужније добровољне даваоце крви, који су ненамјенским добровољним давањем крви, показали своју хуманост и солидарност, дарујући тако дио себе. Такође, желим да позовем све оне који се до сада нијесу укључили, да дају свој допринос развоју ове хумане мисије у Црној Гори и на тај начин овом најдрагоцјенијом течношћу спасу нечији живот, поручио је министар здравља.
Директорица Завода за трансфузију крви др Гордана Рашовић подсјетила је да је ова здравствена установа овлашћена за спровођење цјелокупне, веома комплексне трансфузиолошке дјелатности, од пружања информација грађанима о значају добровољног давалаштва крви до спровођења едукације прилагођене свим старосним групама и спровођења акција добровољног давалаштва. 
- Примјењујемо најсавременије методе за припрему сигурног лијека за потребе грађана Црне Горе, које подразумијевају тестирање и обраду јединица крви, правилно чување у складу са стандардима. Особље Завода улаже огромне напоре да пружи подршку свакодневним потребама пацијената у болницама широм Црне Горе, омогући лијечење пацијената са веома комплексном и захтјевном патологијом и збрине све унесрећене у правом тренутку, истакла је др Рашовић.
Предсједница Црвеног крста Црне Горе Гордана Мијовић казала је да ова организација препознаје важност добровољног давалаштва и улогу сваког појединца, који се несебично даје и тиме спасава друге животе. 
-Приоритети наше организације у наредном период су боља информисаност становништва о потреби за давањем крви и подизање нивоа свијести популације, посебно старости од 18 до 65 година, истакла је Мијовић.
Министар Храповић уручио је признања Гојку Бубањи, Миловану Мирковићу и Благоју Крсмановићу, као најзаслужнијим добровољним даваоцима крви, затим Клубу ДДК “Тош-Челик” из Никшића, као најактивнијем клубу добровољних давалаца крви, др Драгану Газиводи и медицинској техничарки Лели Гогић, за професионални допринос у области тансфузиологије и Лидији Лекић и Зорици Бешовић за допринос у области васпитно-мотивационог рада. 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?