Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Заступница ЦГ пред ЕСЉП Павличић: Предложено разматрање увођења финансијске одговорности државних органа у чијем раду је утврђена повреда конвенцијског права

По угледу на праксу држава чланица ЕУ предложено је разматрање могућности увођења финансијске одговорности оних државних органа у чијем раду је утврђена повреда Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, саопштила је заступница Црне Горе пред Европским судом за људска права Валентина Павличић, истакавши да се тиме подиже степен одговорности и професионалности у раду државних органа.

„Такође кроз анализу тих пресуда и кроз анализу предмета односно чињеничне грађе која је била у тим предметима, а све са циљем да дође до подизања степена одговорности и професионалности у раду државних органа предложили смо, што је и Влада усвојила да се размотри могућност увођења у правни систем државе модела финансијске одговорности управо оних државних органа у чијем је раду утврђена повреда. Шта то значи, то значи да сада када се донесе пресуда, пресуду извршава Министарство финансија и веома често орган код кога је утврђена та повреда без обзира радило се о правосудном или управном органу, он и не буде информисан о свему. С тим у вези као заступник увели смо праксу по угледу на државе Европе и чланице ЕУ да када пресуда буде правоснажна и када се она изанализира од стране Канцеларије заступника, буде достављена оним државним органима код којих је та повреда утврђена. Не само можда једног, него можда већине у ланцу, да би се изанализирало то и да не би дошло до будућег кршења. С тим у вези предложили смо да се та материјална одговорност пренесе на буџет тих државних органа“- поручила је заступница Црне Горе пред ЕСЉП Валентина Павличић у изјави за јавност након сједнице Владе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?