Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Симовић у Бијелом Пољу додијелио рјешења о бесповратној подршци за 60 младих фармера: Нова снага црногорског села

Објављено: 11.05.2018. 21:29 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић уручио је данас у Бијелом Пољу рјешења о додјели подршке младим фармерима који су испунили критеријуме Јавног позива за покретање пословања младих пољопривредника, у оквиру Агробуџета за 2018. годину.

Млади људи из свих крајева Црне Горе, њих 60, добиће од Министарства пољопривреде бесповратну подршку у износу од 10.000 еура за покретање пољопривредне производње.

Симовић је, заједно са предсједником Општине Бијело Поље Петром Смоловићем, као и предсједником Општине Петњица Самиром Аговићем, уручио рјешења о додјели подршке младим фармерима из претежно сјеверних црногорских општина и поручио им да ће Влада, преко ресорног Министарства, заједно са локалним самоуправама, наставити да их подржава на путу развоја својих бизниса.

Ријетке су прилике да у оваквом саставу, у пуној сали младих људи чији је избор повратак на село и пољопривредна производња, отворимо тему развоја сјевера, улоге локалних самоуправа, и потребе даљег унапређења услова живота на селу.

Млади фармер су нова снага и нова енергија црногорског села, и његова перспектива. Нова снага ослоњена на насљеђе њихових вриједних очева и ђедова, ослоњена на традицију, а оплемењена са енергијом младих људи, са новим знањима, њиховим предузетништвом и све издашнијом подршком Владе и ресорног министарства”, оцијенио је потпредсједник Симовић.

MPRRMPRR

Он је казао да да су данас сви заједно у Бијелом Пољу као препознатљивој адреси сјевера Црне Горе. “Данас сви заједно сједимо у скупштинској сали, али шаљемо поруку једног заједничког клуба: Клуба младих људи, клуба вриједних људи, клуба заједништва локалне самоуправе, државе и вриједних домаћина. Из овог клуба данас иду поруке које не дијеле Црну Гору, него се договара како да вриједно радимо, активирамо пољопривредне ресурсе и доприносимо развоју локалне и државне економије”, казао је Симовић.

Од 60 младих фармера који су добили подршку за покретање пољопривредног бизниса, највећи је број из Петњице (14), затим Бијелог Поља (12), Никшића (9), а потом Подгорице, Шавника, Даниловграда, Берана, Мојковца, Рожаја, Бара, Андријевице, Пљеваља и Плава.

Њима ће, као и прошле године када је по први пут креирана и реализована ова мјера подршке, бити додијељени ментори који ће их пратити, пружати стручну и савјетодавну подршку, како би што успјешније реализовали дефинисане бизнис идеје и постали одрживи пољопривредни произвођачи. 

Присутнима су се обратили и неки од младих фармера који су прошле године добили подршку, Бојан Шофранац из Подгорице, Бојана Влаовић из Мојковца и Милорад Булатовић из Колашина. Из свог искуства у започињању агробизниса, ови млади људи су изразили захвалност према Министарству пољопривреде и потпредсједнику Симовићу на креирању мјере подршке и помоћи коју су имали у реализацији пројеката. Они су охрабрили присутне младе пољопривреднике кориснике овогодишње подршке, да наставе озбиљно да унапређују пољопривредну производњу коју ће започети, исказујући увјерење да су сви заједно на правом путу, не само у дијелу стварања егзистенције за себе и своју породицу, већ и допрниса развоју средина из којих долазе.


 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?