Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

За предузећа из сектора пољопривреде у сриједу почиње пријављивање на ИПАРД позив за подршку прераду

Објављено: 14.05.2018. 13:46 Аутор: МПРР

Мала и средња предузећа из сектора пољопривреде од сриједе, 16.маја, могу се пријављивати на  ИПАРД јавни позив за додјелу бесповратне подршке преради, кроз који ће заинтересовани моћи конкурисати са пројектима вриједности од 40.000€ до 1.500.000€, и остварити бесповратну подршку до 50%.

Предузећима у сектору пољопривреде кроз овај позив на располагању је укупно 17 милиона еура бесповратне подршке за инвестиције којима ће унаприједити производњу и побољшати стандарде у производњи хране, и тиме постати конкуретнији на путу ка ЕУ тржишту.

Подржава се изградња нових објеката и погона, набавка производне опреме, инвестиције у постројења за производњу енергије из обновљивих извора, увођење система безбједности хране и управљање квалитетом производа. Додатна средства подршке од 10% могу се добити за дио трошкова који се односе на управљање отпадом, нуспроизводима, затим пречишћавање отпадних вода и искоришћавање отпада.

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја су током претходне седмице имали интензивну теренску инфо – кампању кроз коју су одржали презентације јавној позива потенцијалним апликантима широм Црне Горе. Након презентација које су одржане у великом броју општина, за произвођаче у централном, приморском и већем дијелу сјевера, у понедјељак ће бити одржана и презентација у Бијелом Пољу и Беранама.

Прерађивачи који су присуствовали презентацијама упознати су са могућностима подршке коју могу остварити кроз јавни позив, детаљно су им појашњени услови које треба да испуне и процедуре прикупљања документације и пријављивања, како би успјешно аплицирали за средства подршке.

Сви потребни обрасци везани за аплицирање на позив могу се преузети са интернет страници Министарства пољопривреде и руралног развоја, као и интернет странице која је успостављена посебно за ИПАРД програм – www.ипард.гов.ме. Обрасци се могу преузети и у канцеларијама Одјељења за савјетодавне послове у области сточарства и у биљној производњи.

Захтјев за додјелу подршке по ИПАРД јавном позиву подноси се од 16. маја до 16. јула 2018. године.

Напомињемо да је у току и први ИПАРД јавни позив за подршку примарној пољопривредној производњи, који је објављен 26. фебруара, а на који се заинтересовани пољопривредни произвођачи могу пријавити до 15. маја.  

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?