Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић отворила семинар на Електротехничком факултету у оквиру пројекта “ЦроссБоw”

Објављено: 14.05.2018. 20:21 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Министарка науке др Сања Дамјановић отворила је семинар на Електротехничком факултету Универзитета Црне Горе, који се одржава у оквиру пројекта ЕТФ-а и Црногорског електропреносног система “ЦроссБоw”.

На семинару под називом “Тржишно оријентисани електроенергетски системи са дистрибуираним генераторима и системима складиштења електричне енергије” учествовали су представници академског и привредног сектора. Главни предавач на семинару је био проф. др Јовица Милановић са Универзитета у Манчестеру, један од главних истраживача на ЕУ Х2020 пројекту ЦроссБоw. Националним пројектом којим се Електротехнички факултет придружио овом ЕУ пројекту руководи проф. др Саша Мујовић са Електротехничког факултета, иначе и члан Савјета за научноистраживачку дјелатност у Министарству науке Црне Горе.

Пројекат у оквиру којег се одржава семинар финансира се из програма Х2020 у домену Енергетике, за партнера Црногорски електропреносни систем, док се додатне активности Електротехничког факултета финансирају из националног пројекта који је подржало Министарство науке. Намјера овог инструмента финансирања, истакла је министарка у обраћању, је омогућавање додатним тимовима научника из наше земље да се придруже текућим пројектима у Х2020 и ЦОСТ програму и на тај начин брже усвоје приоритетне теме истраживања у Европи и интернационализују свој истраживачки рад.

-Црна Гора је придружени члан ЕУ оквирног програма за истраживање и иновације, Хоризонт 2020, од 2014. године. У питању је један од најљепших програма којим се мапирају друштвени изазови, а затим позивају академски и привредни сектор да понуде најбоља иновативна рјешења. Овај програм пружа велике шансе за различите субјекте у научном и иновационом процесу, међутим, захтијева и један другачији приступ у научноистраживачком раду. За интензивније учешће наше заједнице у Хоризонту 2020 потребно је промијенити концепт научног рада, као рада зарад свог личног напредовања и избора у више звање, ка концепту научног рада за допринос привреди - унапријеђењу конкурентности и креирању нових радних мјеста, или рјешавању великих друштвених изазова, казала је министарка Дамјановић у обраћању присутнима.

Она је истакла да јој је драго што семинару присуствују представници привреде са којима ће се размијенити знања и на тај начин омогућити већа релевантност пројекта за привреду и брже усвајање нових технолошких рјешења.

-У току је припрема Стратегије паметне специјализације која има за циљ структурну трансформацију наше привреде базиране на иновацијама. Министарство науке је надлежно за вођење овог процеса. Циљ је да се дефинишу приоритетне области и пронађу иновативне нише које имају највећи потенцијал да подстакну економски развој и конкурентност наше земље, и да се затим наша национална средства фокусирају управо на истраживање и иновације у оквиру ових приоритетних области. Имајући у виду да је Енергија једна од приоритетних облати, позивам вас да нам помогнете да нађемо наше иновативне нише, јер ће ова Стратегија донијети јасну визију о привреди коју Црна Гора треба да развије у будућности, као и улози коју наука, иновације, технологија и јавне политике у том процесу треда да одиграју, истакла је министарка.

Пројекат “Цроссбоw” се односни на заједничко коришћење ресурса како би се подстакло прекогранично управљање варијабилним обновљивим енергијама и јединицама за складиштење, те омогућио висок ниво уласка чистих енергија на тржиште, а смањење опреративних трошкова и побошљање економске користи.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?