Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Подржана Регионална агенда за инвестиције (РИРА)

Објављено: 11.05.2018. 20:33 Аутор: РЦЦ
Тиват – Представници шест економија Западног Балкана подржали су Регионалну агенду реформи у области инвестиција (РИРА), на министарском састанку Инвестиционе комисије за Југоисточну Европу (СЕЕИЦ) одржаном данас у Тивту, у Црној Гори. 

Циљ Регионалне агенде реформи у области инвестиција је већа усклађеност инвестиционих политика шест економија Западног Балкана са стандардима Европске уније (ЕУ) и међународним добрим праксама у оквиру стратегије Југоисточна Европа 2020, Централноевропског споразума о слободној трговини (ЦЕФТА) и претприступних процеса, те процеса приступања Европској унији. 

Састанак на коме су се окупили министри, помоћници министара економије као и виши службеници задужени за портфолије инвестиција из региона заједнички су организовали Министарство економије Црне Горе и Вијеће за регионалну сарадњу (РЦЦ). 

Министарка економије Црне Горе Драгица Секулић обратила се скупу као домаћин и изразила задовољство финализацијом овог значајног корака у спроводђењу Вишегодишњег акционог плана за регионални економски простор (МАП РЕА) који су усвојили премијери из региона на самиту шест економија Западног Балкана прошлог јула у Трсту. 

„Овим документом се постављају темељи озбиљном раду на агенди реформи у области инвестиција појединачних економија Западног Балкана, али и даје региону конкурентна, за инвестиције погодна перспектива, те се на тај начин омогућава да регион постане атрактивна дестинација за улагања, при чему се свакој од економија пружа прилика да искористе компаративне предности овог процеса.“

Замјеник генералног секретара Вијећа за регионалну сарадњу Газменд Турдиу похвалио је регион за исказану преданост спровођењу и праћењу приоритета утврђених Вишегодишњим акционим планом за регионални економски простор. Додао је да је крајњи циљ Регионалне агенде реформи у области инвестиција да се побољша атрактивност региона за стране фирме, као и оне које долазе из региона, те се на тај начин омогући већи прилив инвестиција и оствари већи степен предузетничке дјелатности, трговине и на крају отворе радна мјеста. 

„Регионалном агендом реформи у области инвестиција утврђује се пут за стварање динамичног инвестиционог простора у шест економија Западног Балкана, при чему се приоритети приватног сектора стављају у средиште пажње, а препознају се и развојни приоритети појединачних економија из региона. Ово је процес и сви смо ми заједно његови власници. То власништво носи и одговорност и стога треба да наставимо снажну координацију наших капацитета и ресурса како би се успјешно могли позабавити изазовима који су пред нама.“

Након данашњег прихватања, Регионална агенда реформи у области инвестиција ће бити представљена, те упућена на разматрање и одобрење премијера из региона поводом предстојећих самита шест економија Западног Балкана у Софији и Лондону који се одржавају 17. маја, односно 10. јула 2018. године. 

Учесници састанка прихватили су Министарску изјаву којом ће се утрти пут за будуће активности региона на унапријеђењу инвестиционог окружења, индустријског развоја, приступа финансијским средствима, као и за подршку стратешким секторима. Учесници су препознали водећу улогу заједничке радне групе за инвестиције Инвестиционе комисије за Југоисточњу Европу и ЦЕФТА-е као главне регионалне платформе за спровођење мјера утврђених у дијелу Вишегодишњег акционог плана за регионални економски простор посвећеног инвестицијама, истовремено подржавајући економије учеснице Инвестиционе комисије у припреми и спровођењу њихових појединачних планова и реформи у складу са Регионалном агендом реформи у области инвестиција и позвали их да појединачно наставе са блиском сарадњом и координацијом са координаторима Вишегодишњег акционог плана за регионални економски простор и одговарајућим ресорним институцијама ради његовог ефикасног спровеђења. 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?