Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Билатерални сусрет министра Османа Нурковића са делагацијом Косова

Објављено: 15.05.2018. 15:39 Аутор: МСП

Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић отворио је у Будви дводневну конференцију коју у хотелу Сплендид организују Привредна комора Црне Горе (ПКЦГ), Министарство саобраћаја и поморства, Машински факултет Универзитета Црне Горе и ИРУ Академија. За конференцију је пријављено 200 учесника међу којима су чланови Владе, представници привредних комора и коморских асоцијација са којима ПКЦГ има сарадњу, професори универзитета и други. Поред министра Нурковића, на отварању конференције су говорили Властимир Голубовић, предсједник Привредне коморе Црне Горе, Патриxцк Пхилипп, руководилац ИРУ Академије и проф. др Игор Вушановић, декан Машинског факултета у Подгорици.

 

Министар Нурковић је конференцију искористио и да се билатерално сусретне са делегацијом Косова коју су сачињавали замјеник Министра инфраструктуре г-дин Реxхеп Кадриу, шеф кабинета г-дин Аргјенд Зејнај и амбасадор Косова у Црној Гори Скендер Дурмисхи. Поред министра Нурковића, у саставу делегације министарства саобраћаја били су државна секретарка гђа Ангелина Живковић, генерални директор Директората за друмски саобраћај г-дин Далибор Милошевић и самостална савјетница гђа Билсана Бибић.

 

На састанку се разговарало о унапређењу путне и жељезничке инфраструктуре између двије земље у циљу побољшања постојеће економске сарадње. У области жељезничког саобраћаја, говорило се о потенцијалној изградњи жељезнице која би повезивала Црну Гору и Косово.

 

У области државних путева и друмског саобраћаја косовска страна информисала је министра Нурковића о покретању активности на наставку изградње дијела аутопута од Приштине до Пећи, па је у складу са таквим плановима наших сусједа разговорано И о могућностима за изградњу модерне саобраћајнице преко Пећи ка граници са Црном Гором, а која би се надовезала на будући тунел између Пећи и Рожаја и којим би се брзо долазило до аутопута у Црној Гори. Саговорници су се сложили да је потребно радити на овим пројектима  који би значајно унаприједили промет роба и људи између двије стране и скратили  вријеме путовања путничким и теретним превозницима.

 

Представници двије делегације дискутовале су и разматрале могућа рјешења везана за билатералне и транзитне дозволе у друмском саобраћају и опцијама везаним за гранично осигурање и могућности укидања граничног осигурања за грађане и привреднике двије државе.

 

Овом приликом, министру Нурковићу је усмено уручен позив за посјету Косову који је званично прослијеђен и путем Министарства вањских послова Црне Горе, а са циљем даљих разговора са министром Лекајом о продубљивању сарадње између два министарства. Посјета је оквирно планирана за крај маја 2018. године.

 

Министарство саобраћаја и поморства

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?