Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bilateralni susret ministra Osmana Nurkovića sa delagacijom Kosova

Objavljeno: 15.05.2018. 15:39 Autor: MSP

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković otvorio je u Budvi dvodnevnu konferenciju koju u hotelu Splendid organizuju Privredna komora Crne Gore (PKCG), Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore i IRU Akademija. Za konferenciju je prijavljeno 200 učesnika među kojima su članovi Vlade, predstavnici privrednih komora i komorskih asocijacija sa kojima PKCG ima saradnju, profesori univerziteta i drugi. Pored ministra Nurkovića, na otvaranju konferencije su govorili Vlastimir Golubović, predsjednik Privredne komore Crne Gore, Patrixck Philipp, rukovodilac IRU Akademije i prof. dr Igor Vušanović, dekan Mašinskog fakulteta u Podgorici.

 

Ministar Nurković je konferenciju iskoristio i da se bilateralno susretne sa delegacijom Kosova koju su sačinjavali zamjenik Ministra infrastrukture g-din Rexhep Kadriu, šef kabineta g-din Argjend Zejnaj i ambasador Kosova u Crnoj Gori Skender Durmishi. Pored ministra Nurkovića, u sastavu delegacije ministarstva saobraćaja bili su državna sekretarka gđa Angelina Živković, generalni direktor Direktorata za drumski saobraćaj g-din Dalibor Milošević i samostalna savjetnica gđa Bilsana Bibić.

 

Na sastanku se razgovaralo o unapređenju putne i željezničke infrastrukture između dvije zemlje u cilju poboljšanja postojeće ekonomske saradnje. U oblasti željezničkog saobraćaja, govorilo se o potencijalnoj izgradnji željeznice koja bi povezivala Crnu Goru i Kosovo.

 

U oblasti državnih puteva i drumskog saobraćaja kosovska strana informisala je ministra Nurkovića o pokretanju aktivnosti na nastavku izgradnje dijela autoputa od Prištine do Peći, pa je u skladu sa takvim planovima naših susjeda razgovorano I o mogućnostima za izgradnju moderne saobraćajnice preko Peći ka granici sa Crnom Gorom, a koja bi se nadovezala na budući tunel između Peći i Rožaja i kojim bi se brzo dolazilo do autoputa u Crnoj Gori. Sagovornici su se složili da je potrebno raditi na ovim projektima  koji bi značajno unaprijedili promet roba i ljudi između dvije strane i skratili  vrijeme putovanja putničkim i teretnim prevoznicima.

 

Predstavnici dvije delegacije diskutovale su i razmatrale moguća rješenja vezana za bilateralne i tranzitne dozvole u drumskom saobraćaju i opcijama vezanim za granično osiguranje i mogućnosti ukidanja graničnog osiguranja za građane i privrednike dvije države.

 

Ovom prilikom, ministru Nurkoviću je usmeno uručen poziv za posjetu Kosovu koji je zvanično proslijeđen i putem Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, a sa ciljem daljih razgovora sa ministrom Lekajom o produbljivanju saradnje između dva ministarstva. Posjeta je okvirno planirana za kraj maja 2018. godine.

 

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?