Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Акција „Радне дозволе“: Кривична пријава против правног и физичког лица због КД утаја пореза и доприноса у износу од око 200.000 еура

Објављено: 15.05.2018. 20:09 Аутор: УП
Службеници Управе полиције МУП-а – Одсјека за борбу против организованог криминала и корупције су у садејству са службеницима Одсјека за сузбијање привредног криминалитета, спроводећи акцију „Радне дозволе“, а поступајући на основу оперативних сазнања, државном тужиоцу у Основном државном тужилаштву у Котору поднијели кривичну пријаву против једног физичког и једног правног лица због постојања основане сумње да су починили кривично дјело утаја пореза и доприноса и на тај начин причинили штету Буџету Црне Горе у износу од око 200.000 еура.

С тим у вези, након извршених провјера полицијских службеници су, 15.05.2018. године, државном тужиоцу у Основном државном тужилаштву у Котору поднијели кривичну пријаву против привредног друштва „Фундамент Монте“ д.о.о Будва и М.Л, извршног директора у овом правном лицу, због постојања основане сумње да су починили кривично дјело утаја пореза и доприноса у најмањем износу од 200.439,41 еура. М.Л. је, како се сумња, ово кривично дјело починио на начин што је, у намјери да избјегне плаћање пореза, доприноса и других прописаних дажбина, дао лажне податке о законито стеченим приходима, о предметима и другим чињеницама које су од утицаја на утврђивање оваквих обавеза, тј. није пријавио законито стечене приходе који су од утицаја на утврђивање пореских обавеза, на који начин је наведено правно лице оштетило буџет Црне Горе за износ 200.439,41 еуро (134.522,47 еура пореза на ПДВ и 63.884,64 пореза на добит).

Контролом пословања овог правног лица, службеници Сектора криминалистичке полиције су вршили провјере прибављања боравишних дозвола ради запослења и констатовали да је привредно друштво „Фундамент монте“ д.о.о Будва на обавезно осигурање пријавило само једног запосленог тј. директора друштва М.Л. Ни том једном пријављеном лицу никада није пријављена исплата зараде нити је по том основу извршена уплата припадајућих пореза и доприноса.

Такође, службеници ових одсјека су спроводећи ову акцију документовали незаконитости у раду по овом основу у још једном броју правних лица гдје је, како постоји индиције, извршена утаја пореза у великом износу у вези чега су у току консултације са надлежним тужиоцем.

Полицијски службеници спроводе акцију „Радне дозволе“, која је започета на основу оперативних сазнања да више правних лица са подручја Црне Горе врши кривична дјела утаја пореза и доприноса и кривична дјела злоупотреба положаја у привредном пословању, на начин што приликом запошљавања радне снаге из иностранства, претежно из земаља окружења Црне Горе, неевидентира и непријављује надлежним пореским органима уговоре о закљученим радним ангажманима нерезидентне радне снаге. На тај начин је у периоду од 2015 – 2017. године Буџету Црне Горе причињена је штета у вишемилионском износу.

У склопу акције „Радне дозволе“ до сада је поднијето седам кривичних пријава против девет физичких и девет правних лица због сумње да су извршили кривична дјела утаја пореза и доприноса у најмањем износу од 700.000 еура.

Акција „Радне дозволе“ се наставља, а о резултатима спроведених активности јавност ће бити благовремено обавијештена.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?