Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Донијета пресуда у корист Црне Горе пред Европским судом за људска права у Стразбуру

Европски суд за људска права у Стразбуру донио је пресуду у предмету Вујовић против Црне Горе, гдје је утврдио да није било повреде члана 6 ст.1 Европске конвенције о људским правима.

Ова пресуда Европског суда је од посебног значаја због чињенице да у конкретном предмету Европски суд није одбацио поднијету представку по основу процесних услова неприхватјивости, већ је ушао у меритум предмета и установио да наша држава није повриједила право подносиоца представке.

Наведени предмет Влади Црне Горе најприје је комунициран као wецл (wелл естаблисх цасе лаw) предмет, односно као предмет који је по становишту Европског суда установљен као добро установљена судска пракса када су у питању утврђене повреде Конвенције, па је у складу са тим понудио Влади закључење судског поравнања. Влада, међутим није прихватила понуђено судско поравнање у конкретом случају и успјела је да својим аргументима, које је изнијела у одбрани, убједи Европски суд у неоснованост представке.

Подноситељ представке г-дин Игор Вујовић је држављанин Црне Горе и Норвешке, који се у конкретном случају жалило на повреду члана 6 ст.1 Конвенције због дужине трајања кривичног поступка пред домаћим судовима, сматрајући да дужина трајнаја кривичног поступка није била компатибилна са конвенцијским стандардом разумног временског трајања.

Међутим, Европски суд је утврдио да је подносилац представке у пар наварата био неоправдано одсутан на заказаним претресима пред домаћим судовима што је доприњело одлагању и дужини трајања поступка. Поред наведене чињенице, Европски суд је утврдио да подносилац представке није указао на било који период неактивности домаћих судова и утврдио да се остатак дужине трајања поступка од око шест година на три нивоа надлежности не може сматрати претјераном или неразумном дужином трајања поступка.

Ова пресуда Европског суда је правоснажна даном доношења и подносилац представке нема право жалбе.

Пресуда Вујовић против Црне Горе објављена је данас на сајту Европског суда за људска права, а након што буде преведена на црногорски језик, биће објављена на сајту Врховног суда Црне Горе и у Службеном листу Црне Горе.

Заступник Црне Горе пред

Европским судом за људска права,

Валентина Павличић
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?