Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почиње кампања „Заблистаћу у вртићу“

Објављено: 16.05.2018. 15:12 Аутор: ПР служба

Поводом почетка уписа у вртиће, Министарство просвјете покренуло је кампању „Заблистаћу у вртићу“ која ће се спроводити у сјеверним општинама: Пљевљима, Бијелом Пољу, Рожајама и Плаву. У овим општинама ће се, с циљем анимирања дјеце и родитеља, на трговима одржати тематска представа која ће на забаван начин указати на значај предшколског образовања за развој дјетета, најавила је данас директорица Директората за предшколско, основно и инклузиво образовање Аријана Николић – Вучинић.

Она је рекла да кампања почиње 17. маја у Пљевљима, гдје ће са почетком у 10 сати бити одржана представа Дјечијег позоришта „Станковић“ из Никшића, а затим ће малишани који већ похађају вртић показати шта су научили кроз пјесму и игру, док ће родитељи бити у прилици да добију све потребне информације и посјете вртић.

PR služba Ministarstva prosvjete

Вучинић-Николић се осврнула и на кампању коју је Министарство спроводило у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, под називом „Сви у вртић“, након које је упис дјеце на Сјеверу повећан за 20%.

Абела Поповић, директорица ЈПУ „Еко бајка“ у Пљевљима, која учествује у Кампањи, рекла је да је у Пљевљима већ преко 60% дјеце обухваћено предшколским образовањем, чему је допринио рад интерактивних служби у селима Оџак и Комини које су организоване у прошлој години као један од начина да се предшколско образовање приближи дјеци.

PR služba Ministarstva prosvjete

Коментаришући важност предшколског образовања кроз свакодневни рад с дјецом, Илхана Ећо, психолошкиња подгоричког вртића „Љубица Поповић“, нагласила је да је оно један од кључних фактора за развој личности у свим аспектима: когнитивним, социјалним и емоционалним. Она је саопштила да и „кроз овај ниво образовања дјеца усвајају различита знања и стичу искуства која не би могла стећи искључиво у кућним условима, гдје о њима у одсуству родитеља обично брину баке и деке“.

PR služba Ministarstva prosvjete

Као најбољи период за полазак дјеце у вртић психолошкиња наводи трећу годину живота, док је адаптација на нову средину индивидуална и умногоме зависи од припреме дјетета за вртић.

Кампања се наставља на градским трговима у Бијелом Пољу 18. маја, Рожајама 23. маја, док ће се у Плаву манифестација одржати 30. маја испред Центра за културу.

ПР Служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?