Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић са високим представницима Европске службе за спољне послове

Објављено: 16.05.2018. 18:05 Аутор: мод

Министар одбране мр Предраг Бошковић састао се данас са делегацијом високих представника Европске службе за спољне послове (ЕЕАС). Разговарано је о политичко-безбједносним приликама у региону Западног Балкана, као и о перспективама будуће сарадње на пољу борбе против тероризма и насилног екстремизма.

 

„Будућност Западног Балкана је у Европској унији и НАТО савезу“ оцијенио је Бошковић и додао да су добросусједски односи и регионална сарадња кључни, како за процес интеграција, тако и за рјешавање питања од значаја за све државе региона. „Динамичне промјене безбједносних прилика на глобалном плану обавезују да се допринос колективној одбрани схвати са неопходном озбиљношћу, због чега Црна Гора континуирано улаже у модернизацију и унапрјеђење одбрамбеног сектора. Истовремено, активно промовишемо процес интеграција и НАТО политику отворених врата, закључио је Бошковић.

 

 

Замјеник секретара Европске службе за спољне послове за Заједничку безбједносну и одбрамбену политику и одговор на кризе, Педро Серано, казао је да су геостратешка позиција Балкана и близина Блиског Истока детерминишући фактори, који утичу на безбједносне прилике, с аспекта тероризма и насилног екстремизма. У том контексту, истакао да је Црна Гора показала озбиљност у суочавању са новим безбједносним изазовима, и додао да је њена спремност да сарађује са државама региона показатељ црногорске посвећености очувању безбједности у овом дијелу Европе.

 

Саговорници су се сложили да Западни Балкан мора остати у фокусу Европске уније, те да државе региона у процесу европских интеграција треба максимално да се посвете како индивидуалном постизању резултата, тако и заједничком залагању за свеукупни просперитет региона.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?