Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање

Објављено: 16.05.2018. 18:41 Аутор: Министарство финансија

Поводом текстова објављених у дневним листовима Вијести и Слобода, којима се сензационалистичким и злонамјерним интерпретацијама фискалне полтике од стране појединих политичара настоји дискредитовати рад Министарства финансија и Владе Црне Горе, ради тачне, истините и прецизне информисаности јавности, саопштавамо сљедеће:

 Влада Црне Горе у потпуности спроводи политику обезбјеђивања средства за финансирање буџета у складу са плановима дефинисаним Законом о ребалансу буџета, којим је предвиђено издавање еурообвезница у циљу рефинансирања дуга и закључења арнжмана уз гаранцију Свјетске банке. У том дијелу, можемо рећи да су предузете активности које су довеле до успјешне реализације оба аранжмана у претходном периоду, о чему је јавност и била обавијештена. У складу са предвиђеним планом управљања јавним дугом, овим чином се укупни јавни дуг у средњем року не повећава, већ су напротив, остварена задужења од 500 милиона еура кроз емисију еурообвезница и 250 милиона еура кроз гаранцију са Свјетском банком у функцији смањења  постојећег дуга, односно његове замјене повољнијим. Тиме се у наредном периоду јавни дуг  смањује, што је у складу са Средњорочном пројекцијом Владе датој у средњорочној Стратегији управљања јавним дугом за период 2017-2020. Да је поменута одлука била исправна, потврђено је најуспјешнијим појављивањем на тржишту еурообвезница откад Црна Гора издаје ове хартије од вриједности, којим је значајно смањења каматна стопа и продужена рочност отплате, што је недвосмислен знак повјерења иностраног тржишта у финансијски опоравак наше земље и кредибилност фискалне политике Владе.

Наведено ће довести да јавни дуг у 2018, 2019. и 2020. у односу на БДП, буде нижи у односу на пројекције у Фискалној стратегији Владе усвојеној у јулу 2017.  године односно да 2020.године буде испод 60% БДП, што оповргава популистичке и паушалне констатације појединих политичара изнијете у објављеним текстовима, да се „удаљавамо од Мастритских критеријума“.

 Да смо фискалну политику осмислили пажљиво и са мјером, говоре и извјештаји ММФ-а и међународних кредитних рејтинг агенција које су унаприједиле економске изгледе за нашу земљу, као и подршка Свјетске на основу чије гаранције је омогућена отплата  јавног дуга од 250 милиона на 12 година уз маргину каматне стопе од 2,95%, односно под много повољнијим условима од постојећих.

 Дакле, остварена задужења у 2018. са нижим каматним стопама су у функцији рефинансирања скупљег дијела јавног дуга, односно смањења, а не повећања јавног дуга.

У складу са наведеним, све мјере које предузимају Министарство финансија и Влада, сходно својој Стратегији, за циљ имају да  у 2020.години и имамо завршену прву дионицу ауто-пута Бар Бољари као најважнијег инфрастуктурног пројекта важног за развој наше земље и унапређење квалитета живота грађана, а да истовремено  јавни дуг у тој години буде испод 60% БДП-а.  

Стога је очигледно, да наведени текстови и популистичке изјаве у њима не представљају ништа друго, осим покушаја прикупљања јефтиних политичких поена кроз субјективне и популистичке оцјене о раду Министарства финансија.

 

 ПР СЛУЖБА

МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?