Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић и амбасадор Зелиоли разговарали о даљој сарадњи у области културе

Објављено: 16.05.2018. 20:43 Аутор: Министарство културе
Министар културе Александар Богдановић и Њ.Е. Лука Зелиоли, амбасадор Републике Италије у Црној Гори, разговарали су данас на Цетињу о сарадњи у области културе између двије државе и могућностима за њено оснаживање у наредном периоду.

Саговорници су истакли значај бројних пројеката које институције из Црне Горе и Републике Италије заједнички спроводе у области културно-умјетничког стваралаштва и заштите културне баштине.

Посебно је наглашен пројекат истраживања археолошког локалитета Дукља који истраживачи из Црне Горе спроводе у сарадњи са Националним истраживачким савјетом Италије- ЦНР. Министар Богдановић је апострофирао важност подршке ЦНР-а у овом пројекту и могућност да се ова институција укључи у истраживања на другим археолошким локалитетима на територији Црне Горе, попут Свача или Црвене Стијене.

Било је ријечи о номинацијама за УНЕСЦО листу свјетске баштине при чему је амбасадор Зелиоли истакао да искуства Републике Италије у овој области могу бити од помоћи Црној Гори.

Министар Богдановић и Амбасадор Зелиоли су потврдили важност сарадње у оквиру ИПА прекограничног програма сарадње Италија-Албанија-Црна Гора, у оквиру којег се остварује успјешна сарадња са институцијама из Регије Пуља, а са којима ће у наредном периоду бити спроведено неколико пројеката у области културе.

Закључено је да је директна размјена добрих пракси неопходна за даље унапрјеђење сарадње и договорено да ће се у наредном периоду радити на интензивирању директне сарадње између институција и појединаца које дјелују у области културе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?