Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Регионална конференција о менаџерској одговорности и професионализацији високоруководног кадра за боље резултате и одговорност

Објављено: 16.05.2018. 21:00 Аутор: МЈУ

MJU MJU

Регионална конференција о менаџерској одговорности и професионализацији високоруководног кадра за боље резултате и одговорност одржана је данас у организацији РеСПА-е Регионалне школа за државну управу,СИГМА-е и уз подршку Европске комисије.

У уводном дијелу Конференције говорила је министарка јавне управе, Сузана Прибиловић и директорка РеСПА-е Ратка Секуловић.

„ Кадровски систем један је од најважнијих сегмената процеса реформе јавне управе у Црној Гори, па смо доношењем Закона о државним службеницима и намјештеницима настојали да овај систем уредимо у складу са потребама модерне, професионалне и ефикасне јавне управе.Зато смо рјешења у оквиру овог Закона предлагали са посебном пажњом, а несумњиво посматрали их као највећи изазов комплетног процеса реформе јавне управе. Више разлога је за овакав приступ, а кључни је што су кадрови у управи, посебно високоруководни кадар истовремено и носиоци процеса реформе, односно њени извршиоци, а притом су предмет и саме реформе“, казала је између осталог министарка Прибиловић.

„У Стратегији реформе јавне управе 2016-2020. која представља свеобухватан план трансформације јавне управе у Црној Гори и прелазак на концепт пружања услуга идентификовано је неколико области за унапређење пружања услуга, али и неке од кључних предуслова за успјешно спровођење, међу којима и одговорност у јавној управи. нагласила је Прибиловић и додала да је унапређење одговорности уопште и посебно одговорности руководилаца, једно од кључних питања за успјешну реформу јавне управе. Такође, процес европске интеграције Црне Горе условио је да се црногорско административно уређење обликује у складу са стандардима, прописима и најбољом праксом Европске уније. Самим тим, приступ одговорности руководилаца се заснива на европском моделу администрације, који прописи садрже препоручене принципе ЕУ као што су непристрасност, професионални интегритет, координацију кадровске политике државних службеника, професионалност руководилаца, јавни конкурси за запошљавање, као и у извјесној мјери правна одговорност, казала је Прибиловић.

Директорица РеСПА-е Ратка Секуловић је истакла да се од влада све више очекује да створе услове за економски развој и побољшање добробити грађана, осигуравајући истовремено најбољу вриједност за новац, а добра јавна управа је кључна за испуњавање ових очекивања. Такође, потребна је стална модернизација јавне управе, а државни службеници играју суштинску улогу у обликовању начина на који њихова организација ради, како би била дјелотворнија. И самим организовањем регионалне конференцију с нагласком на двије кључне теме јавне управе - професионализацији виших државних службеника и менаџерској одговорности желимо да подржимо наставак реформи за бољу управу широм Западног Балкана, напоменула је Секуловић.

„Развој менаџмента у области људских ресурса остаје као једно од најважнијих подручја, а Радна група РеСПА за развој људских ресурса спроводи многобројне активности и доприноси постизању укупног циља: професионалне, транспарентне и одговорне администрације оријентисане на грађане и бизнис“, казала је Секуловић.

Главни циљ регионалне конференције је стварање платформе за формалну и неформалну размјену искустава између представника шест јавних управа Западног Балкана, Европске комисије, РеСПА и СИГМА, као и представника институција одговорних за реформу јавне управе и државних служби, министарстава јавне управе и финансија и институција одговорних за управљање државним службама. 

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?