Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Даковић на сједници НАТО Војног комитета у Бриселу

Објављено: 17.05.2018. 14:20 Аутор: мод

Вршилац дужности начелника Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Илија Даковић, учествује на сједници НАТО Војног комитета у формату начелника генералштабова (НГШ), која се одржава у НАТО сједишту у Бриселу.

Предсједавајући НАТО Војног комитета, генерал Петр Павел, дао је кратак увод у најзначајније теме састанка, које обухватају: кључне изазове Алијансе, стратегију НАТО-а на јужним границама, политику одбране и одвраћања, као и о модернизацији НАТО савеза, с фокусом на адаптацију НАТО командне структуре и План имплементације. Замјеница Генералног секретара НАТО, Роуз Готемелер, у свом обраћању нагласила је важност прилагођавања Алијансе, у циљу повећања капацитета, способности и спремности Савеза да одговори свим савременим безбједоносним изазовима. Такође, истакао је значај овог састанка, нарочито у дијелу дефинисања приоритета и очекивања од овогодишњег Самита.

 

Генерал Даковић је на позив НГШ Канаде, генерала Ванса, учествовао на састанку који је организован поводом учешћа јединица у борбеној групи за “Истурено присуство” (енханцед Форwард Пресенце еФП), чија је оквирна нација Канада.

 

Такође, на маргинама Војног комитета, генерал Даковић је имао билатерални састанак са НГШ Војске Словеније, генерал мајором Алан Гедером. Начелници су размијенили мишљења о будућем учешћу јединица двију Војски на НАТО вјежби ТРИДЕНТ ЈУНЦТУРЕ 18 која се организује у Норвешкој.

Вјежба ТРИДЕНТ ЈУНЦТУРЕ 18 представља значајну вјежбу у НАТО-у за 2018.годину. На поменутој вјежби учешће ће узети 35000 припадника НАТО и партнерских земаља.

 

Састанку присуствују начелници генералштабова земаља чланица Алијансе, команданти Стратегијских команди НАТО, као и предсједавајући Војног комитета ЕУ. Закључци и одлуке сједнице Војног комитета НАТО у формату начелника генералштабова биће увертира за предстојећи састанак министара одбране, односно Самит шефова држава и Влада Алијансе, који је планиран да се одржи у јулу мјесецу у Бриселу.

 

Током боравка у Белгији, планирана је и званична посјета начелника Генералштаба ВЦГ НАТО команди за операције (Аллиед Цомманд Оператионс-АЦО) у СХАПЕ (Супреме Хеадqуатерс Аллиед Поwер Еуропе), Монс, Белгија.

mod

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?