Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Остварена сарадња Министарства рада и социјалног старања са Министарством рада и социјалне политике и Министарством здравља Италије

Објављено: 17.05.2018. 15:25 Аутор: мрсс

Министарство рада и социјалног старања Црне Горе – Дирекција за послове заштите на раду је кроз ТАИЕX-ову студијску посјету о превентивним мјерама за осигурање здравља и сигурности на раду, остварила сарадњу са Министарством рада и социјалне политике и Министарством здравља Италије, Инспекцијом рада Италије и Националним институтом за осигурање од несрец́а на послу.

Представници Министарства рада и социјалног старања Црне Горе: мр Зоран Ратковић - Генерални директор Директората за рад, Данијела Шуковић - Начелница Дирекције за послове заштите и здравља на раду и представник Управе за инспекцијске послове Црне Горе – Златко Поповић, координатор Инспекције заштите на раду су у периоду од 07. до 12. маја 2018. године, били у радној посјети Министарству рада и социјалне политике и Министарству здравља Италије, Инспекцији рада Италије и Националном институту за осигурање од несрец́а на послу. Циљ студијске посјете је пружање краткорочне техничке помоћи у погледу усаглашавања прописа Црне Горе са прописима ЕУ о заштити и здрављу на раду уз истовремено представљање добре праксе у Италији, са посебним акцентом на превентивне мјере за осигурање здравља и сигурности на раду.

У четвородневној посјети од стране представника Црне Горе презентован је систем заштите и здравља на раду у Црној Гори, са аспекта надлежности институција у овој области. Такође, презентована је нормативна уређеност заштите и здравља на раду у Црној Гори, те с тим у вези и планови које Црна Гора у овој области има у наредном периоду у циљу усаглашавања прописа Црне Горе са прописима Европске уније и Међународне организације рада.

Од стране господина Ромола де Цамиллиса, Генералног директора за запошљавање и индустријске односе у Министарству рада и социјалне политике Италије и његових сарадника, презентована је организација и улога Министарства рада и социјалне политике Италије и Националног инспектората рада, правни оквир у области ОСХ у Италији, сарадња са заинтересованим странама током усвајања регулативе, као и искуство и сарадња у области ОСХ са институцијама ЕУ.

Такође, у току студијске посјете од стране госпође Цармине Манцино, директорке Инспектората за територијални рад у Риму и инг Царуси Мануела, презентована је организација Инспектората за територијални рад у Риму, као и послови и активности које се спроводе у дијелу надзора када је у питању заштита на раду у грађевинском сектору. Представљена је и релевантна документација о заштити на раду (план заштите, техничка документација, сертификати за обуку, документација о медицинским прегледима итд.). Представници Црне Горе су са инспекторима посјетили једно градилиште и присуствовали контроли/надзору на истом.

Веома важна посјета је организована и Министарству здравља Италије. У оквиру ове посјете представницима Црне Горе презентован је систем и улога Министарства здравља Италије са посебним акцентом на заштиту и здравље на раду, од стране Дотт Цлаудио Д'Амарио, Генералног директора за превентивно здравље и гђе Гиусеппине Лецце.

Представници Министарства здравља организовали су обилазак компаније АББ која је водец́и технолошки лидер који блиско сарађује са корисницима услуга, индустрије, транспорта и инфраструктуре. На овом састанку су прије свега представљени послови које обављају са посебним акцентом на заштиту и здравље на раду са свих аспеката (ОСХ документација у компанији, мјере заштите на раду у компанији, улога менаџера ОСХ-а, радна опрема, средства за личну заштиту, прва помоц́, линије за евакуацију и противпожарна заштита, предузете мјере и документација обуке за сигуран рад).

Четвртог дана посјете организован је састанак у Националном институту за осигурање од несрец́а на послу са представницима неких структура Института о питањима која се тичу заштите и здравља на раду (ДЦ превенција, централно здравство, ДЦ истраживање, техничко-научна одјељења). Циљ посјете је био пружити краткорочну техничку помоћ у погледу транспоновања прописа ЕУ о заштити и здрављу на раду у правни систем Црне Горе, истовремено представљајући добру праксу у Италији. Конкретно презентовани су подаци и информације о спрјечавању повреда на раду, професионалних болести и болести везаних за рад, о љекарским прегледима, процјени ризика, статистичким подацима и истраживањима о заштити и здрављу на раду.


ПР служба Министарства рада и социјалног старања

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?