Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 77. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću 
  
        
     
Влада Црне Горе је, на данашњој 77. сједници којом је предсједавао потпредсједник за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић, утврдила Приједлог закона о измјени Закона о споразумном финансијском реструктурирању дугова према финансијским институцијама. Измјеном се продужава рок за закључивање споразума о сагласности за учествовање у финансијском реструктурирању, односно подношење захтјева за финансијско реструктурирање за још годину дана. У дискусији је наглашено да ће спровођење овог Закона, кроз директан утицај на смањење неквалитетних кредита у наредном периоду, допринијети повећању конкурентности у банкарском сектору, као и конкурентности правних лица – привредних субјеката који учествују у реструктурирању дуга, што ће резултирати очекиваним растом укупне кредитне активности под повољнијим условима и развојем нових производа и услуга. У коначном, продужавање рока утицаће на јачање финансијске стабилности и креирање повољнијег пословног амбијента у Црној Гори.

Донијета је Уредба о измјенама Уредбе о пројектима за које се врши процјена утицаја на животну средину. Измјене се односе на пројекте из области пољопривреде, како оне за које је обавезна процјена утицаја на животну средину, тако и на пројекте за које се процјена утицаја може захтијевати. То је било неопходно ради реализације различитих активности које могу имати утицаја и на пољопривреду и на животну средину. У складу с тим, измијењен је праг вриједности које се односе на пројекте из области пољопривреде, чиме ће се осигурати уједначен и ефикасан приступ надлежних органа у одлучивању, нарочито на локалном нивоу када су у питању пројекти везани за пољопривреду. Такође, важно је нагласити да се измјенама Уредбе не угрожава животна средина, нити одступа од усаглашености са правном тековином ЕУ, а истовремено се доприноси унапређењу пословног амбијента у Црној Гори у области пољопривреде.

Влада је донијела Одлуку о утврђивању Националне контролне листе робе двоструке намјене. Ради се о редовном годишњем ажурирању Националне контролне листе, у циљу њеног ускладјивања са листом ЕУ. Тим поводом, изражено је увјерење да унапређење одговорне контроле извоза и трансфера робе двоструке намјене повећава глобалну, а нарочито регионалну безбједност.

Утврђен је Нацрт просторног плана посебне намјене за обално подручје Црне Горе с Приједлогом програма одржавања поновне јавне расправе, у трајању од 15 дана. На сједници је истакнуто да је овај плански документ снов за усмјерено и контролисано коришћење простора свих приморских општина и њихових потенцијала, уз адекватно очување, заштиту и унапређивање животне средине. Приморски регион у цјелини има бројне потенцијале, али и ограничења за развој, што захтијева јединствен планерски приступ у будућој организацији и коришћењу простора.

Влада је утврдила утврдила и Нацрт просторног плана посебне намјене Националног парка „Проклетије'', с Приједлогом програма одржавања Јавне расправе, у трајању од 15 дана. Подручје Проклетија је јединствени простор, који је законом проглашен за Национални парк 2009.године и за овај простор се први пут ради просторни план, што је законска обавеза. Основни циљ израде ПППН НП „Проклетије“ је да се створе формалне и планске претпоставке за заштиту, уређење, осмишљен развој и организацију простора Проклетија, у складу са основним развојним опредјелјенјима, на принципима одрживог развоја. План треба да потврди основни концепт намјене простора и инфраструктурне опремљености који ће омогућити заштиту и валоризацију природних потенцијала у функцији одрживог развоја, при чему посебан значај има планско повезивање тог простора са центрима непосредног окружења. На сједници је наглашено опредјељење Владе да се у поступку израде Предлога Плана посебна пажња посвети потребама локалног становништва, како би се обезбиједили услови за квалитетан живот у мјестима на подручју Националног парка.

Влада је усвојила Информацију о спроведеном Међународном тендеру за избор извођача радова на ремедијацији тла локације Бродоградилишта Бијела. У процедури коју је прописала Свјетска банка за извођача радова одабрана је француска команија Валго. Вриједност пројекта је нешто испод 19 милиона еура, а Уговором је предвиђен рок од 21 мјесеца за његов завршетак. Финансирање је обезбијеђено у оквиру Уговора о зајму са Међународном банком за обнову и развој за Пројекат “Управљање индустријским отпадом и чишћење”.

Усвојена је Информацију о диоби диобне масе стечајног дужника АД „Бјеласица Рада“Бијело Поље - у стечају. Тим поводом, задужено је Министарство финансија, да уступи потраживање Владе, које је одобрено за исплату рјешењем Привредног суда, бившим запосленим радницима, у укупном износу од 280.031,06 еура, и то износ од 106.031,06 еура на име разлике између износа који је одобрен радницима рјешењем Привредног суда (266.858,21 еура) и укупно признатог нето потраживања запослених у И исплатном реду (372.889,27 еура), и износ од 174.000,00 еура на име исплате дијела износа (по 3.000,00 еура еура) пријављених потраживања 58 радника у ИИИ исплатном реду по основу неисплаћених отпремнина, по списку који је саставни дио овог закључка.Такође, задужена су надлежна министарства да, након окончања стечајног поступка, дефинишу модел плаћања доприноса Фонду ПИО, ради повезивања радног стажа бившим запосленим радницима АД „Бјеласица Рада“– у стечају, по списку и у износима који достави порески орган и Фонд ПИО.

Влада је усвојила Информацију о Пројекту рјешавања стамбених потреба грађана по повољним условима – наставак Пројекта 1000+ ИИИ Фаза и прихватила Уговор о пружању услуга између Министарства одрживог развоја и туризма и ПРОЦОН доо Националне јединица за имплементацију пројеката из области комуналних дјелатности и заштите животне средине. У расправи је наглашено да су за наставак пројекта, у коме је до сада око 2100 грађана ријешило стамбено питање, обезбијеђени најповољнији кредитни услови: фиксна каматна стопа од 2,99 одсто, рочност од 20 година и није потребно обезбиједити учешће током подизања кредита. Укупна вриједност пројекта је 20 милиона еура, од којих са 10 милиона учествује Европска банка за развој, а са 10 милиона ће учествовати комерцијалне банке.

Усвојен је Извјештај о раду Заштитника имовинско-правних интереса Црне Горе за 2017. годину. Ради се о редовном годишњем извјештају који, у складу са Законом о државној имовини сачињава Заштитник и у утврђеној процедури доставља Влади.

Влада је усвојила и Информацију о радно-правном статусу дијела државних службеника и намјештеника бившег Министарства европских послова. Тим поводом, усвојени су закључци којима се уређује питање исплате зарада службеницима и намјештеницима бившег Министарства, до регулисања њиховог радно-правног статуса.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?