Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Обиљежен Свјетски дан телекомуникација: У спектар, инфраструктуру и мреже за двије године уложено близу 200 милиона

Објављено: 17.05.2018. 20:01 Аутор: Министарство економије
Данас у Црној Гори можемо бити задовољни динамиком развоја сектора телекомуникација, посебно у посљедње двије године када су укупне инвестиције у спектар, инфраструктуру и мреже износиле око 200 милиона еура, казао је државни секретар у Министарству економије Милан Срзентић.

Ministarstvo ekonomijeСрзентић је данас у просторијама Савеза радио-аматера отворио изложбу учила и едукативних комплета из области телекомуникација, микро-електронике, роботике и информатике, која је организована поводом обиљежавања 17. маја, Свјетског дана телекомуникација и информационог друштва.

„У року од само двије године од додјеле спектра, 97% - 98% становништва је покривено мрежом четврте генерације мобилне телефоније. Такође смо задовољни чињеницом да данас 3 од 4 домаћинства у Црној Гори користе фиксни широкопојасни интернет“, казао је Срзентић.

Према његовим ријечима, циљ је да у догледно вријеме свако домаћинство у Црној Гори има квалитетан широкопојасни приступ интернету.

„Иза дигиталне трансформације и информационог друштва морају постојати јака и моћна инфаструктура и телекомуникационе мреже. Данас, када се суочавамо са глобалном конкуренцијом на свим пољима, брзи интернет је нужни предуслов да као појединци и као друштво добијемо шансу да будемо конкурентни.“, казао је Срзентић.

Он је подсјетио да је некада циљ обиљежавања овог дана био да се подигне свијест о коришћењу телекомуникационих и информационих технологија и њиховом значају за развој друштва.

„Данас, када је дигитална ера учинила своје и када се сви свакодневно сусрећемо са информационим технологијама у свим уређајима са којима имамо додир у животу и раду, сматрам да није потребно никоме посебно објашњавати значај информационих технологија и дигитализације. То и јесте сврха технологије – да омогући бољи и лакши живот, да омогући да своје обавезе извршавамо боље и ефикасније и да штедимо на два, данас врло значајна ресурса, а то су вријеме и новац“, казао је Срзентић.

Предсједник Савеза радио-аматера Обрад Станишић казао је да се у овој години обиљежава 70 година од формирања првог Радио-клуба у Црној Гори – Радио-клуба Титоград, што је уједно и јубилеј Радио-аматера Црне Горе.
„Савез радио аматера је у посљедњим годинама стао на своје ноге. Сваке године у свакој црногорској општини се појави по један нови, рекао бих стари, радио-клуб. Врата Савеза радио аматера су широм отворена за све оне који желе да дјелују у оквиру Савеза радио-аматера Црне Горе“, казао је Станишић.

Савез радио-аматера организовао је једномјесечну манифестацију „Мјесец телекомуникација - Дани отворених врата“ која траје од Свјетског дана радио-аматера, 18. априла до Свјетског дана телекомуникација и информационог друштва, 17. маја, а обиљежена је низом активности које на примјерен, а младима интересантан начин промовишу телекомуникационе и информационе технологије и уопште науку и модерно информационо друштво.

Свјетски дан телекомуникација и информационог друштва обиљежава се поводом потписивања прве Међународне телеграфске конвенције 1865. године, као и установљења Међународне уније за телекомуникације (ИТУ) 1969.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?