Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана свечана церемонија поводом потписивања уговора о додјели гранта у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Црна Гора-Албанија 2014-2020. године

Објављено: 17.05.2018. 20:08 Аутор: Министарство финансија

17. мај 2018. године - Данас је у Скадру одржана свечана церемонија поводом потписивања уговора о додјели гранта, у оквиру првог позива Програма прекограничне сарадње Црна Гора-Албанија 2014-2020. године, за чију је реализацију опредијељено 2,8 милиона еура. Укупна вриједност наведеног Програма за седмогодишњу перспективу 2014-2020. године, посвећена подршци пројектима, износи 10,9 милиона еура. 

Церемонији су присуствовали представници Директората за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи Министарства финансија, тијела за прекограничну сарадњу Црне Горе и Албаније, као и представници Делегације Европске уније у обје партнерске државе. 

Генерални директор Директората за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи Бојан Пауновић је, у уводном излагању, честитао добитницима грантова и саопштио да је први позив за достављање пројеката у оквиру Програма прекограничне сарадње Црна Гора-Албанија 2014-2020. године објављен 15. јула 2016. године, те да је на конкурс пристигло 86 пројектних приједлога. Након спроведеног поступка оцјењивања пројектних идеја, одобрено је укупно осам пројеката, чија је реализација оцијењена као најрелевантнија за остваривање циљева наведеног програма. Просјечно трајање одобрених пројеката је 24 мјесеца, док је вриједност додијељених грантова од 100.000 до 500.000 еура.

Он је саопштио да је овај позив карактеристичан по томе што се спроводи путем индиректног управљања, што значи да улогу уговорног тијела обавља Директорат за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи Министарства финансија. Ријеч је о првом позиву у оквиру програма прекограничне сарадње који ће спроводити инсититуције система, у складу са правилима и процедурама прописаним од стране Европске комисије.

Г-дин Пауновић је такође најавио да Министарство финансија, у сарадњи са оперативним структурама држава учесница у програму, ради на припреми другог позива за достављање приједлога пројеката, чије се расписивање очекује у септембру текуће године.

Он је изразио пуну спремност Министарства финансија као уговорног тијела за оснаживање сарадње са корисницима уговора, имајући у виду да смо сви окупљени око заједничког циља, а то је што боља апсорпција расположивих средстава и побољшање услова живота становништва у подручјима обухваћеним програмима прекограничне сарадње. 

 

ПР СЛУЖБА

МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?