Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Пљевљима почела кампања „Заблистаћу у вртићу“

Објављено: 17.05.2018. 21:11 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

У Пљевљима је данас почела кампања за поваћање уписа дјеце у предшколске установе под називом „Заблистаћу у вртићу“, коју је Министарство просвјете покренуло поводом почетка уписа у вртиће. Кроз интерактивну представу Дјечијег позоришта „Станковић“ из Никшића, пјесму и игру дјеце из вртића, са градског трга послата је порука да је предшколско образовање кључно за развој дјетета и да свако дијете треба вртић.

На манифестацији, пред око стотину малишана и њихових родитеља обратиле су се директорица Директората за предшколско, основно и инклузиво образовање Аријана Николић – Вучинић и директорица ЈПУ „Еко бајка“ Абела Поповић, а догађају је присуствовао и предсједник Општине Пљевља Мирко Ђачић.

Николић-Вучинић је рекла да кампања „Заблистаћу у вртићу“ има за циљ да још једном укаже родитељима да боравак у вртићима доприности знатно бољем цјелокупном развоју њихове дјеце.

PR služba Ministarstva prosvjete

Она је истакла да „дјеца у вртићу развијају конгнитивне вјештине, уче прве ријечи на енглеском језику, склапају пријатељства и тиме се уче социјализацији. Уз предан рад васпитача уче нове пјесме, развијају креативност што доприноси њиховој већој спремности за прелазак у школско окружење“, те да је једна од важнијих одлука у родитељству упис дјетета у вртић.

Директорица пљеваљског вртића, Абела Поповић, указала је родитељима на добре услове у којима ради вртић, појаснила процедуре уписа и позвала родитеље да упишу своју дјецу због свих бенефита које им боравак у предшколској установи пружа.

Из кредита Банке за развој Савјета Европе (ЦЕБ) у Пљевљима ће се градити нови вртић, а ускоро се очекује расписивање тендера за изградњу.

PR Služba

У црногорским вртићима тренутно борави око 21.000 малишана, а на Сјеверу је након кампање „Сви у вртић“, коју је уз подршку Министарства просвјете спроводио УНИЦЕФ, обухват предшколским образовањем повећан за 20 %.

Повећању броја дјеце у предшколском образовању, у 15 црногорских општина доприноси и рад интерактивних служби вртића које два пута седмично, у трајању од 2 до 3 сата, систематски и организовано раде са дјецом у удаљеним подручјима.

PR služba Ministarstva prosvjete

Министарство континуирано ради на проширењу капацитета предшколских установа, као и на побољшању услова у постојећим. Из поменутог кредита ЦЕБ-а, вриједног 17 милиона еура, изграђена су два вртића у Подгорици, гдје ће се градити још два. Осим већ поменутог вртића у Пљевљима, из истог кредита градиће се и вртићи у Бару и Улцињу. Такође, расписан је тендер за изградњу вртића у Рожајама који се финансира из Капиталног буџета, а ради се и на проналажењу алтернативних простора за проширење капацитета установа.

Кампања „Заблистаћу у вртићу“ се наставља већ сјутра, 18. маја, на градском тргу у Бијелом Пољу са почетком у 10 сати, затим на тргу у Рожајама 23. маја, док ће се у Плаву манифестација одржати 30. маја испред Центра за културу. Као и у Пљевљима, и у овим општинама ће се, с циљем анимирања дјеце и родитеља, изводити тематска представа која ће на забаван начин указати на значај предшколског образовања за развој дјетета, а биће представљен и рад вртића.

ПР Служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?