Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Од септембра удвостручен број ђака у дуалном систему

Објављено: 18.05.2018. 21:22 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Ос септембра ће бити удвостручен број ђака у дуалном образовању, тј. систему паралелног учења и рада код послодавца, те се очекује око 500 ученика, саопштио је данас министар просвјете др Дамир Шеховић на округлом столу у Привредној комори који је отворио заједно са предсједником Коморе Властимиром Голубовићем. Он је такође истакао да се мора мијењати свијест код младих људи и успоставити квалитетнија сарадња између послодаваца и система образовања, јер образовни систем „треба да креира запослене за тржиште рада, а не за биро рада“. Округли сто је организован у оквиру кампање Министарства просвјете “Стручно је кључно! Запосли се, заради и себе изгради – дуално образовање”.

Како је најавио министар Шеховић, очекивања од наредне школске године је повећање броја послодаваца који учествују у дуалном систему за 50%. “У овој школској години имамо 101 реномираног послодавца у систему дуалног образовања, а за нову школску годину која ће почети у септембру, већ сада имамо скоро дупло више заинтересованих послодаваца.”

Оечкује се, како је наведено, и повећање броја дјеце која учествују у дуалном за око 100%. У овој години је око 276 ученика укључено у овај систем, а број нових мјеста за наредну годину ће бити још најмање толико, што значи да ће бити имати не мање од 500 ученика у дуалном образовању од септембра. Додатно, тренутно је 12 општина у дуалном образовању, а од септембра ће тај број бити повећан на најмање 15. Број школа укључених у дуално образовање сада је 17, а од септембра ће бити повећан на око 25.
Властимир Голубовић, предсједник Привредне коморе, рекао је да се квалификована радна снага мора истовремено прилагодити тржишту рада. Он је истакао да су потребе за практичним обукама ученика засноване на искуствима попут њемачког, те да ова земља има најмању стопу незапослености младих у ЕУ.

Жарко Радуловић, предсједник Црногорског туристичког удружења је нагласио да је увођењем система дуалног образовања “Министарство просвјете направило прави корак, како млади не би сједјели кући, већ радили оно за шта су се школовали и усавршили код послодавца”. Он је подсјетио да је некада врхунски аутомеханичар био звијезда у граду и персонификација тог звања, константујући да данас не постоји такав однос према овој професији, а да дуално образовање може оживјети многе важне професије које су потребне тржишту.

Милко Бељкаш, технички директор Инпека оцијенио је да оживљавање и подстицање дуалног система образовања представља изузетан искорак Министарства просвјете и средњих стручних школа. Он је објаснио да у Инпеку учи десет ученика у склопу дуалног система и да, осим тога што млади у раном периоду формирају радне навике, овакав систем популаризује професију. “Мислим да врхунски стручњаци имају изузетне перспективе, а у нашој компанији такви професионалци могу зарадити до 1.200 еура“, нагласио је Бељкаш.

Током састанка истакнута је потреба за бољом усклађеношћу образовања и тржишта рада. Поручено је да у анкети послодаваца коју је 2017. годне спровео Завод за запошљавање, када су послодавци питани који је разлог непопуњености радних мјеста која потражују, углавном су истакли да је ријеч о недостатку потребних практичних вјештина, као и чињеници да лица која траже посао немају радног искуства, те да се таква ситуација мора мијењати.

Са друге стране, министар је поручио и да се морају мијењати индикативни подаци да, према истраживању око 64% радно способног становиништва би радије прихватило запослење у јавном сектору за мјесечна примања од 450 еура, него у приватном сектору за 750 еура. “То више не смијемо дозволити”, поручио је министар.

„Морамо мијењати свијест код младих људи и морамо успоставити квалитетнију сарадњу између послодаваца и система образовања, јер образовни систем треба да креира запослене за тржиште рада, а не за биро рада. И коначно, морамо урадити све да немамо потребу за увозом радника. Ништа од овога без сарадње са вама не можемо. Зато смо данас овдје.“ Закључио је Шеховић.
Предсједник Привредне коморе Голубовић је истакао и да је Привредна комора партнер Влади Црне Горе и да ће рад на овим промјенама ојачати спремност привреде да понуди квалитетан кадар, што ће у коначном допринијети укупној економској стабилности. Он је рекао да дуалним образовањем послодавци имају могућност да креирању будуће запослене за своје потребе и за потребе тржишта, а обука се врши у реалним условима и уз пажљив надзор. На тај начин, послодавци ће дати пун допринос креирању економије знања у Црној Гори, закључио је Голубовић.

Мијо Бубања, директор Аура д.о.о. рекао је да ова компанија снабдијева салоне љепоте широм Црне Горе, као и да је узела учешће у изради стандарда квалификација за фризерске услуге, што је примјер како треба образовање и привреда да сарађују. “Остварили смо и сарадњу са Средњом стручном школом “Спасоје Распоповић” и ученици који су сада код нас у дуалном образовању остаће да раде у нашем салону”, истакао је Бубања.

На округлом столу говорили су и Вељко Томић, директор Директората за средње образовање и Душко Рајковић, директор Центра за стручно.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?