Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић: Искуства са еуроатлантског пута од значаја за европске интеграције

Објављено: 19.05.2018. 15:27 Аутор: мод
У оквиру ГЛОБСЕЦ форума, који се одржава у Братислави од 17. до 19. маја, Министар одбране, мр Предраг Бошковић, учествовао на панелу: ''Шаховска табла Балкана''.

На почетку свог излагања, Министар је саопштио да је Балкан регион који се по диверзитету и специфичности издваја у односу на остале регионе и увијек ће бити неисцрпна тема форума као што је ГЛОБСЕЦ. 

Додао је да, уколико Балкан посматрамо као шаховску таблу, онда би сви актери требало да имају исти циљ- интеграцију у европске и евроатлантске структуре. У том контексту, министар Бошковић је на поменуту тему говорио с аспекта постигнутих резултата Црне Горе. „Управо на основу нашег искуства и чињенице колико смо на путу евратлантских интеграција унаприједили одбрамбени и цјелокупно национални систем желио бих да охрабрим све остале земље овог региона да слиједе наш пут“ истакао је Бошковић. Додао је да је присуство НАТО и ЕУ најбољи гарант стабилности Балкана.

Говорећи о искуству Црне Горе, министар Бошковић је информисао учеснике панела да смо, након једанаестогодишњег периода евроатлантских интеграција, остварили значајне резултате на пољу достизања НАТО критеријума и стандарда, извршавању задатака са НАТО агенде и прилагођавању нашег система вриједностима евроатлантске заједнице. Нагласио је да Црна Гора данас има бројчано малу, али веома ефикасну војску чији су припадници способни, обучени и спремни да се суоче са безбједносним изазовима, како на националном, тако и на међународном пољу.

Министар је додао ће искуства која смо стекли на евроатлантском путу бити од великог значаја и у процесу европских интеграција. „У том контексту такође остварујемо запажене резултате и, не желећи да предвиђамо када ће Црна Гора постати чланица ЕУ, оно што са сигурношћу могу тврдити је да ћемо спремни дочекати тај дан“ додао је Бошковић. 

Закључио је да сваки од актера Балкана треба да одговорно поступа у односу на просперитет региона и мудро одабере какву будућност жели својој држави и друштву. Црна Гора је одабрала да просперитет и безбједност развија кроз чланство у двјема најмодернијим, узајамно комплементарним организацијама. „У том контексту, Црна Гора сваку прилику користи да, кроз свој примјер, промовише идеју интеграције цјелокупног региона Западног Балкана у породицу европских земаља окупљених у Бриселу. Само на тај начин и шаховска табла звана Западни Балкан може постати поприште партије у којој нико од актера не може бити на губитку” поручио је Бошковић.



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?