Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Састанак Пуришић –Кан: Црна Гора лидер у региону када је у питању деинституционализација смјештаја дјеце узраста од 0 до 3 године

Објављено: 23.05.2018. 17:04 Аутор: мрсс

Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић састао се данас, 23. маја 2018. године са директорицом УНИЦЕФ-а за Европу и Централну Азију, Афшан Кан.

Министар Пуришић је казао да су неки од најзначајнијих резултата постигнути уз подршку УНИЦЕФ-а, а односе се прије свега на усклађивање стратешког и правног оквира са међународним стандардима, нарочито када се ради о Закону о социјалној и дјечјој заштити, затим доношење Стратегије за развој система социјалне и дјечје заштите (2017-2021), као и Стратегија за превенцију и заштиту дјеце од насиља (2017-2021).

Директорица Кан је казала да је Црна Гора постигла огроман напредак у области заштите дјечјих права, нагласивши да УНИЦЕФ већ дуги низ година пружа подршку у области реформе социјалне и дјечје заштите.

“У Центрима за социјални рад спроводи се свеобухватна реформа, територијална и кадровска реорганизација, интегрисање методологје вођења случаја и развијање Информационог система социјалне заштите (СWИС)” – истакао је Пуришић.

Он је подсјетио да је у периоду од 2010. до 2017. године основано тринаест дневних центара за дјецу са сметњама у развоју и једна Мала кућна заједница за дјецу без родитељског старања.

„Угроженој дјеци и породицама побољшан је приступ квалитетним, превентивним и инклузивним услугама које се пружају у породици и заједници, као што су развој хранитељства, развој услуга у оквиру дневних центара за дјецу са сметњама у развоју, услуге „породични сарадник, која се спроводи у шест општина у Црној Гори” – оцијенио је Пуришић.

“Оперативни мултидисциплинарни тимови за заштиту од насиља у породици и насиља над дјецом формирани у 17 општина у Црној Гори, а у току је и успостављање националне бесплатне СОС телефонске линије за дјецу”- додао је министар рада и социјалног старања.

Директорица Кан је истакла да је Црна Гора лидер у региону када је у питању деинституционализација смјештаја дјеце узраста од 0 до 3 године у великим резиденцијалним установама.

Пуришић и Кан су закључили да ће фокус наставка сарадње Министарства рада и социјалног старања и УНИЦЕФ-а бити мултисеторски приступ у превенцији и заштити дјеце од насиља.







ПР служба Министарства рада и социјалног старања

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?