Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најављен концерт ЦСО и Милоша Карадаглиића

Објављено: 23.05.2018. 21:02 Аутор: мку
Данас је на прес конференцији најављен концерт на којем ће заједно наступити Црногорски симфонијски оркестар и познати црногорски гитариста Милош Карадаглић.

На пресу су говорили Александар Богдановић, министар културе; Славољуб Стијеповић, градоначелник Главнога града Подгорице; Жарко Мирковић, директор Музичког центра Црне Горе и Милош Карадаглић, умјетник.

"Велика част да наступим са Црногорским симфонијским оркестром јер су ријетки концерти класичне музике на градским трговима. Као неко ко је потекао одавде и који носи све то у себи, велика ми је част и задовољство што сам овде и што ћу свирати пред свима вама у суботу” рекао је Милош Карадаглић на конференцији за новинаре поводом концерта Црногорског симфонијског оркестра и познатог црногорског гитаристе, који се организује у суботу, 26. маја.

Карадаглић је истакао да је срећан што оркестар напокон добија своје просторије и своју концертну дворану.

“Срећан сам што се иде напријед у свему томе и једноставно сам својим присуством хтио то и подржати. Овај концерт је на један најљепши начин поклон грађанима Подгорице и грађанима Црне Горе јер музика је језик свих нас, без обзира на наша увјерења, било лична, било политичка” рекао је Карадаглић додавши да се најбоље изражавамо кроз музику гдје налазимо, како је нагласио, “ту неку заједничку ријеч”.


mkumku

“Програм који ћемо извести на Тргу биће за сваки укус. Обзиром на то да је овај концерт на отвореном бих био јако срећан када би људи који можда никад нису дошли на концерт класичне музике прошетали и придружили се да некако тај догађај заједнички биљежимо и уживамо у музици” истакао је Карадаглић.

“Милошева веза са Црном Гором из године у годину све јача, а исконски позив припадности и свијест о сопственом идентитету, коју није нарушио ни дугогодишњи живот ван Црне Горе, говори нам о умјетникојој зрелости и људском формату” истакао је министер културе у Влади Црне Горе Александар Богдановић. Он је навео да смо значај важне, вибрантне улоге коју музика има у сваком друштву дефинисали кроз оснивање Музичког центра, институције у којој се на организовани систематичан начин води брига о музичкој дјелатности у Црној Гори.

“И Црногорски синфонијскки оркестар заживио је у годинама када је Црна Гора добила независност. Данас је овај ансанбл стожер укупног музичког живота Црне Горе, који је ставља у раван развијених културних средина.Ускоро нас очекује и свечано отварање новог објекта Музичког центра, Црногорске Кинотеке и Филмског центра, у чију је реконструкцију је држава уложила око 13.190.000 еура. Пресељењем у објекат површине 10.000м2 створићемо оптималне услове за даљи умјетнички развој, али и кадровско, финансијско и организационо јачање ових институција културе. Уз нове могућности за програмске и издавачко-концепцијске иновације, сигуран сам да ће Музички центар и Црногорски синфонијски оркестар наставити свој развој и импресионирати нас остигнућима и успјесима нашег, државног ансамбла” истакао је Богдановић.

Да су улагања у културу значајна и са локалног нивоа показују подаци да је за непуне четири године управа Главног града уложила је око 21 милион еура у културу.

“У мандату актуелне градске управе буџет за културу из године у годину је повећаван и у претходне три године издвојено је око тринаест милиона еура када су питању текући, односно оперативни издаци, а за капиталне пројекте из области културе који су реализовани и они чија је реализација у току биће инвестирано близу 8 милиона еура и то кроз изградњу Градског позоришта, реконструкцију КИЦ-а „Будо Томовић“, укључујући и салу ДОДЕСТ-а, постављање љетње позорнице, изградњу Градске књижаре и споменика Војводи Мирку Петровићу, реконструкцију родне куће Риста Стијовића, рестаурацију Сахат-куле и уређење Трга Бећир-бега Османагића, истраживање и рестаурација тврђаве Рибница, археолошка истраживања на Дукљи и др” навео је гардоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић истичући да су значајно финансијски ојачане и постојеће дугогодишње манифестације: Подгоричко културно љето, ДЕУС и ФИАТ, које се реализују са знатно богатијим и квалитетнијим програмским садржајима и у дужем временском интервалу.

“Интензивирана је сарадња са НВО, разним удружењима и креативним појединцима што је резултирало подршком у реализацији многих нових манифестација које већ постају традиционалне у нашем граду: вишедневног подгоричког музичког поп – рок фестивала Цитy Гроове, који окупља реномиране музичаре из региона и Европе; Подгорица Арт Фест који је постао традиционално мјесто окупљања умјетника различитих профилација¸ Џада Фест који је у концепцијском смислу дао посебан печат; фантастичан Маде ин НY џез фестивал, Дани гитаре и многи други” нагласио је Стијеповић.

Он је навео да је од самог почетка рада ове градске управе посебна пажња посвећена музици, посебно класичној и изворној црногорској, знајући да се у тим умјетничким изразима препознаје права музичка вриједност и да се на тим темељима гради добар укус за све музичке жанрове.

“Отуда, препознајући фестивал А темпо и као градски фестивал, подржали смо његово организовање и финансијски га помогли са 20.000 еура на годшњем нивоу. Уз то, по трећи пут заједно са Музичким центром организујемо концерт “Класика на Тргу”, на одушевљење грађана. Наша мисија да квалитетном музиком приђемо и оној публици која класику сматра салонском манифестацијом и културом елите, а не свих грађана, била је успјешна. Та идеја одмах је прихваћена о чему свједочи пун Трг слушалаца” нагласио је Стијеповић истичући да су на отвореним просторима Града, на наш позив, свирали су ученици и студенти музичких школа и академије.

“Тиме смо наставили да богатимо стил културног живота у Главном граду. Љетња сцена, коју отварамо у петак, такође звуцима класичне музике, биће јос једно мјесто ђе ће се промовисати музика” закључио је Стијеповић.


mkumku

Директор Музичкг центра Црне Горе Жарко Мирковић је истако музичари те институције жељно ишчекују сусрет са Милошем Карадаглићем, јер његова музика повезује људе широм свијета. „Нарочито смо срећни што је Милош подгоричко дијете и што се на прави начин одужује завичају. Због тога му изражавам захвалност и радујем се што ћемо заједно прославити наш јубилеј, да потврдимо да смо у музици напредовали макар онолико колико је Црна Гора за ових 12 година од обнове независности“ нагласио је Мирковић.

Концерт организују Министарство културе Главни град Подгорица – Секретаријат за културу и спорт и Музички центар Црне Горе оквиру прославе Дану независности Црне Горе.

Под управом маестра Григорија Краска на концерту ће наступити Црногорски симфонијски оркестар и познати црногорски гитариста Милош Карадаглић.

Концерт ће се одржати на Тргу независности у Подгорици, у суботу 26. маја у 20 сати.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?