Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представник Министарства правде учествовао на Регионалној радионици о статистици кривичних дјела из области сајбер криминала и електронским доказима у правосуђу

Објављено: 23.05.2018. 22:33 Аутор: Министарство правде

Начелник Дирекције за информациони систем правосуђа Дражен Радоњић учествовао је на Регионалној радионици о статистици у области сајбер криминала и електронским доказима у правосуђу, која је одржана у Букурешту, 14. и 15. маја 2018.године.

Радионица је организована у оквиру иПРОЦЕЕДС пројекта, који представља заједнички пројекат Европске уније и Савјета Европе, са циљем превенције сајбер криминала у Југоисточној Европи и Турској, као и побољшању статистичких система и извјештаја, методологији прикупљања електронских доказа и регулативи која прати ову област.

Циљна група радионице је обухватила представнике правосудних институција и унутрашњих органа који се баве истраживањем сајбер криминала, представнике тужилаштва, судије, националне ЦЕРТ / ЦСИРТ тимове, представнике Министарства правде, као и све друге представнике укључене или потенцијално укључене у прикупљање, обраду и тумачење статистике за кривична дјела сајбер криминала или за друга кривична дјела која укључују електронске доказе из Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Србије, Македоније, Турске, Косова и Румуније.

Радионица је указала на константни пораст дјела која се тичу високо технолошког криминала и онлине преваре, као и на сталну потребу за међународном сарадњом у циљу превенције и сузбијања истих, услед убрзаног ИТ развоја у свијету задњих година.

Размијењена су искуства о постојећој статистици о сајбер криминалу и електронским доказима између земаља учесница, те је констатована дјелимична доступност или нефункционалност система извјештавања, лоше прикупљање и обрада података, као и чињеница да је анализа података о неријешеном сајбер криминалу ограничена.

Дате су препоруке да се поштује међународна конвенција о сајбер криминалу из Будимпеште, као и да се посебно поведе рачуна о тачности уношења података, те успоставе одговарајући контролни механизми.

Представник Министарства правде Естоније упознао је учеснике са њиховим е-Филе системом и X-Роад магистралама, који представљају окосницу интегралног правосудног информационог система, који увезује готово све релевантне институције у земљи, чији степен дигитализације је на завидном нивоу.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?