Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Млади предузетници имају подршку Министарства економије

Објављено: 24.05.2018. 16:00 Аутор: Министарство економије
Млади људи који желе да се баве приватним послом имају пуну подршку Владе Црне Горе и Министарства економије, како би што лакше и повољније покренули своје идеје, казала је министарка економије Драгица Секулић.

Ministarstvo ekonomijeОна је, заједно са генералним директором за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима Радосавом Бабићем, разговарала јуче поподне са младим предузетницима и студентима о програмима подршке и могућностима које Министарство економије у овом домену нуди.

Презентацију програма подршке Министарства, с акцентом на актуелне јавне позиве, организовала је М:тел Дигитална фабрика због великог интересовања који је изазвала недавно одржана презентација на ову тему.

„Циљ нам је да са што већим бројем студената разговарамо о развоју предузетништва и покретању сопственог бизниса, да нашим студентима, будућим предузетницима, објаснимо шта је то што их очекује у развоју предузетничке идеје. Министарство економије им је на располагању да дођу код нас како бисмо им помогли око писања бизнис планова, апликација за кредите и бесповратна средства“, казала је министарка Секулић.

Ministarstvo ekonomijeОна је подсјетила да Министарство економије ове године има на располагању 1,8 милиона еура за реализацију 10 програма подршке који се односе на суфинансирање, тј. давање појединачних грантова за различите програме.

„Имамо двије врсте подршке: једна је савјетодавна и техничка, а друга је директна, финансијска бесповратна помоћ. Интересовање привреде за наше програме подршке је веома велико. Циљ нам је да утрошимо свих 1,8 милиона и укључимо што већи број младих људи“, казала је министарка Секулић, уз подсјећање да је кроз критеријуме већине програма дата предност младима до 35 година.

Ministarstvo ekonomijeГенерални директор Радосав Бабић казао је да од ове године у Министарству економије функционише нови Директорат за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима.

„Тај Директорат представља једношалтерски приступ када су у питању све активности које Министарство економије реализује, а тиче се директне помоћи и подршке представницима приватног сектора, микро, малих и средњих предузећа. Директорат има 5 дирекција, од чега се једна бави комуникацијом са бизнис заједницом, са идејом да се свако ко се одлучи да се бави приватним бизнисом увијек може обратити Министарству како би добио неопходну подршку“, казао је Бабић.

Такође, како је додао, веома су значајна искуства која чујемо од домаћих и страних компанија.

„Њихове потребе и изазови, са једне стране, и коришћење претприступних ЕУ фондова, са друге стране, искористићемо како бисмо додатно ојачали постојеће програме које нудимо, али и осмислили нове, све са циљем да пружимо још бољу и јачу подршку привредницима у Црној Гори“, казао је Бабић и додао да је увјерен да ће средства опредијељена за ову годину привредници за своје активности утрошити на прави начин.

Подсјећамо, тренутно су актуелна два јавна позива Министарства економије, и то за Програм подстицања развоја кластера и Програм подршке за модернизацију прерађивачке индустрије, док су јавни позиви за два програма подршке недавно завршени, уз могућност расписивања нових у циљу утрошка свих расположивих средстава. Такође, ускоро ће бити расписани јавни позиви и за остале програме подршке које Министарство економије нуди.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?