Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нурковић на годишњем Самиту Међународног транспортног форума у Лајпцигу

Објављено: 24.05.2018. 17:18 Аутор: МСП

Делегација предвођена министром саобраћаја и поморства Црне Горе Османом Нурковићем учествује у Лајпцигу (Савезна Република Њемачка) на годишњем Самиту Међународног транспортног форума.

Годишњи Самит у Лајпцигу представља водећу платформу за дијалог о будућности саобраћаја. Окупља представнике из 59 земаља чланица како би разговарали са доносиоцима одлука из индустрије, цивилног друштва и академске заједнице и како би дискутовали трендове који обликују мобилност у 21. вијеку. У 2018-ој, Самит се фокусира на безбједност и сигурност у саобраћају. Безбједност и сигурност су примарне бриге за све саобраћајне системе јер утичу на путнике и пружаоце услуга. Они су основа за право појединца да путује без страха и од кључног су значаја за поуздан и ефикасан превоз добара. Поред овога, омогућавање безбједнијег и сигурнијег саобраћаја је кључно за успјешно спровођење два велика међународна споразума: Циљева одрживог развоја Уједињених нација и Паришког споразума о климатским промјенама.

Министар је излагао на министарском округлом столу на тему Отклањања препрека за праведан, безбједан и ефикасан међународни друмски саобраћај. Овом приликом, окупљени министри и представници међународних организација су разговарали о препрекама везаним за превоз у области друмског саобраћаја, посебно се освртом на заједничке теме и мјере које се могу примијенити како би се отворена питања из ове области ријешила у најкраћем могућем периоду. Отклањање препрека у области друмског саобраћаја, посебно везано за прелазак граница би олакшало превоз путника и роба, а самим тим допринијело и економском развоју земаља које припадају Међународном транспортном форуму.

Током свог излагања, министар Нурковић је искористио прилику да упозна колеге са чињеницом да је у октобру 2017. године у Црној Гори донешен нови Закон о превозу у друмском саобраћају, те да је Црна Гора у овој области потпуно усклађена са ЕУ ацqуи-јем и Повељом квалитета. Министар се осврнуо и на Центар за едукацију у друмском саобраћају, посвећен возачима и менаџерима из области друмског саобраћаја, који је отворен у оквиру Привредне коморе Црне Горе и који је акредитован од стране ИРУ академије. На крају, он је истакао да се једино заједничким напорима, како између земаља региона Западног Балкана, тако и у сарадњи са Европском унијом, могу отклонити препреке и ријешити заједничка питања у овој области.

Поред министра Нурковића, на округлом столу су учествовали министри Азербејџана, Босне и Херцеговине, Латвије, Литваније, Пољске, Румуније и Украјине, замјеници министара Бугарске и Руске Федерације, као и представници Европске уније, УНЕЦЕ-ија, БСЕЦ-а и Међународне уније за друмски саобраћај.

Поред министра Нурковића, у делегацији си и државни секретар Ангелина Живковић, генерални директор Директората за друмски саобраћај Далибор Милошевић и самостална савјетница Билсана Бибић.

Министарство саобраћаја и поморстава

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?