Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет: Министарка Дамјановић и опуномоћени амбасадор Црне Горе у Народној Републици Кини Дарко Пајовић

Објављено: 24.05.2018. 18:57 Аутор: Министарство науке
Министарка науке др Сања Дамјановић сусрела се данас са господином Дарком Пајовићем који је именован за изванредног и опуномоћеног амбасадора Црне Горе у Народној Републици Кини на резидентној основи са сједиштем у Пекингу.

Министарка Дамјановић је честитала г-дину Пајовићу на новоизабраној функцији и пожељела пуно успјеха у даљем раду. Он се захвалио министарки и казао да ће научна и технолошка сарадња између ове двије земље бити у фокусу рада амбасаде.

У том контексту, саговорници су разговарали о будућем интензивирању научне сарадње са Кином и размјени истраживачких искустава и знања, нарочито у креирању и подстицању научно-технолошког парка и иновативног екосистема, а што су приоритети Министарства науке у наредном периоду.

Споразум између Владе Црне Горе и Владе Народне Републике Кине о научној и технолошкој сарадњи потписан је 2011. године. Реализована су два конкурса и финансирано је укупно 14 заједничких пројеката.

По првом конкурсу, шест пројекта је прихваћено на првој сједници Заједничке црногорско-кинеске Комисије за научну и технолошку сарадњу, на којој је потписан Протокол о сарадњи између Министарства науке Црне Горе и Министарства науке и технологије НР Кине, а који предвиђа сарадњу црногорских и кинеских научних институција и финансирање пројеката из области пољопривреде, математике, туризма и техничких наука.

Сарадња црногорских и кинеских научних институција у првом циклусу резултирала је објављивањем 10 научних радова у међународним часописима и на међународним конференцијама, што представља велики успјех за научнике двију земаља.

По другом Конкурсу прихваћено је осам заједничких црногорско-кинеских пројеката, и то четири из техничко-технолошких наука, два из области друштвених наука, један из области пољопривредних наука, као и један пројекат из области природно-математишких наука.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?