Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министарство економије и УНДП за унапређење конкурентности привреде 120.000 еура

Објављено: 24.05.2018. 20:58 Аутор: Министарство економије
Подршка развоју сектора привреде, бизнис зона и бизнис кластера, затим процесу стратешког планирања развоја јединица локалне самоуправе, као и развоју националног бренда биће и ове године у фокусу заједничког пројекта Министарства економије и Програма Уједињених нација за развој (УНДП), за који ће бити опредијељено 120.000 еура.

Ministarstvo ekonomijeГенерални директор за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима Радосав Бабић и стална представница УНДП-а за Црну Гору Фиона Меклуни потписали су данас Споразум о финансирању, у циљу наставка имплементације пројекта „Унапређење конкурентности привреде у Црној Гори“.

„Три директората у Министарству економије, и то Директорат за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљане ЕУ фондовима, Директорат за развој и Директорат за развој националног бренда и заштиту потрошача, опредјелили су финансијску подршку у износу од 70.000 еура, док ће укупан буџет за реализацију пројекта са контрибуцијом УНДП-а износити 120.000 еура“, казао је Бабић.

Циљ пројекта је, како је додао, јачања сектора микро, малих и средњих предузећа и предузетника, унапређење сарадње са јединицама локалне самоуправе и развоја пословне инфраструктуре, али и унапрјеђење конкурентности државе и њене боље видљивости и препознатљивости на иностраном тржишту.

„Резултати које смо реализацијом овог пројекта остварили претходних година, говоре нам да смо на правом путу када је у питању сарадња са привредним сектором и јединицама локалне самоуправе. Свакако бих издвојио пројекат 'Бизнис караван', чијом смо реализацијом омогућили већу транспарентност државног апарата, директну комуникацију са привредним сектором и доприњели да све активности спроведене у оквиру пројекта буду представљене циљним групама, казао је Бабић и подсјетио да је у оквиру 9 програма финансијске и техничке подршке развоју бизниса Министарство економије за 2018. годину опредијелило око 1,8 милиона еура. 

Стална представница УНДП-а за Црну Гору Фиона Меклуни казала је да је веома задовољна што су се досадашње активности показале корисне за побољшање укупне пословне климе у држави, привлачење инвеститора и стварање нових могућности за запошљавање.

„То је разлог зашто смо у УНДП-у задовољни што активности на овом пројекту настављају са реализацијом и у 2018. години, и то са неким новим иницијативама, као што су оне које се односе на промоцију националног бренда, за коју сам сигурна да ће бити једнако успјешна и ефикасна као остале активности реализоване у претходним годинама“, казала је Меклуни.

Пројекат „Унапређење конкурентности привреде у Црној Гори“ реализује се у континуитету од 2014. године.

Пројекат подразумијева спровођење активности које се односе на: подршку развоју и јачању капацитета микро, малих и средњих предузећа и предузетника, техничку подршку даљем развоју кластера, подршку процесу стратешког планирања развоја јединица локалне самоуправе, реализацију Бизнис каравана и национални бренд.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?