Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 78. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Видео: 78. сједница Владе Црне Горе - кадрови

Фото: 78. сједница Владе Црне Горе (15.5 МБ)

Влада Црне Горе је на 78. сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, именовала досадашњег генералног директора Генералног директората за Европску унију и регионалну сарадњу у Министарству вањских послова Александра Дрљевића на дужност главног преговарача Црне Горе и Европске уније. На дужност замјеника главног преговарача за поглавље правне тековине ЕУ именован је Миодраг Радовић, ранији секретар Министарства европских послова, а на дужност замјенице главног преговарча – националне ИПА координаторке Ивана Глишевић-Ђуровић, ранија генерална директорица за европске фондове Министарства европских послова.

У оквиру кадровских питања Влада је разријешила Вјеру Борозан дужности директорице Јавне установе Народни музеј Црне Горе због поступања супротно члану 23 став 1 Закона о спрјечавању корупције и чл. 16 и 17 Закона о заштити лица и имовине.

На дужност директорице ЈУ Народни музеј Црне Горе именована је Анастазија Мирановић, досадашња директорица Управе за заштиту културних добара у Министарству културе. Дата је сагласност да се за вршиоца дужности директора Управе до именовања директора одреди Божидар Божовић.

На дужност савјетнице потпредсједника Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику именована је досадашња самостална савјетница ИИ у Кабинету министра правде – портпаролка Ђина Поповић.

Усвојен је Извјештај о реализацији закључака Владе за ИВ квартал 2017. године који је показао да је извјештајном периоду реализовано 93,1 одсто закључака Владе. Анализа извјештајних података показала је да и у ИВ кварталу 2017. године настављен одличан тренд у испуњавању закључака Владе – донијето је укупно 537 закључака, од којих је 378 реализовано, 28 није реализовано, док за реализацију није доспио 131 закључак. Дискусија је закључена констатацијом предсједника Владе да остварени резултати треба да буду подстицај за још већу ефикасност и одговорност у реализацији постављених задатака.

Влада је усвојила Информацију о потреби спровођења Програма оспособљавања и запошљавања младих са стеченим високим образовањем на пословима спрјечавања неформалног пословања - „Стоп сивој економији“. На бази искуства у досадашњем спровођењу овог пројекта, којим је у претходне двије године обухваћено 245 учесника, Влада је одлучила да настави реализацију Програма и у овој години, чиме ће се допринијети како рјешавању проблема незапослености за још 180 незапослених лица из евиденције Завода, тако и сузбијању сиве економије. Као у претходним и у овој години Програм је намијењен незапосленим лицима са стеченим високим образовањем, до 30 година живота, са радним искуством у најкраћем трајању од девет мјесеци. Програмом ће се у 2018. години омогућити ангажовање 180 лица из евиденције незапослених, у трајању од шест мјесеци.

Усвојен је Извјештај о раду Инвестиционио-развојног фонда Црне Горе за 2017. годину с финансијским исказима и Извјештајем независног ревизора за 2017. годину. Приликом представљања Извјештаја истакнуто је да је план реализације за 2017. годину износио 120 милиона еура. Захваљујући константном фокусу на креирању и примјени модела финансирања, који има за циљ да подржи и унаприједи црногорску привреду, ИРФ је током 2017. године одобрио 175,6 милиона за финансирање 439 пројеката/уговора што је 55,6 милиона већа реализација у односу на планирану. У 2017. години је у односу на 2016. годину остварен раст одобрених пласмана од 37 одсто. Примарни циљ ИРФ је отварање нових радних мјеста кроз континуирану подршку и подстицање убрзаног развоја Црне Горе, динамизирање раста раста микро, малих, средњих привредних субјеката, отварању нових предузећа, равномјерног регионалног развоја, конкурентности и ликвидности привредних субјеката, производње и услуга орјентисаних према извозу, производње којом се смањује увозна зависност, финансирања инфраструктурних пројеката, као и подстицања финансирања других пројеката од локалног, регионалног и државног значаја. Полазећи од стратешког опредељења, ИРФ је током 2017. године реализовао подршку у оквиру 33 кредитне линије усмјерене на сљедеће програме: развој предузетништва, подршку постојећим микро, малим и средњим предузећима, подршку предузећима кроз одржавање и/или побољшање ликвидности, подстицај конкурентности црногорских производа/услуга на другим тржиштима, подршка у реализацији греен и броwн фиелд инвестиција, подршка инфраструктурним пројектима, пројектима од еколошког, локалног и државног значаја и пројектима из области енергетике и енергетске ефикасности.

Влада је усвојила Информацију о Предлогу пакета италијанских и црногорских заједничких сталних оперативних процедура за италијанско ваздухопловство за операције трагања и спашавања у оквиру црногорског ваздушног простора као подршка Аир Полицинг мисији, између Ваздухопловних снага Италије и Ваздухопловства Војске Црне Горе и прихватила Пакет италијанских и црногорских заједничких сталних оперативних процедура за италијанско ваздухопловство за операције трагања и спашавања у оквиру црногорског ваздушног простора као подршка Аир Полицинг мисији, између Ваздухопловних снага Италије и Ваздухопловства Војске Црне Горе.

Технички споразум између Владе Црне Горе и Врховне команде савезничких снага за Европу (СХАПЕ) за заштиту ваздушног простора Црне Горе, који је Влада прихватила на сједници одржаној 17. маја 2018. године, предуслов је за закључивање билатералних споразума са Републиком Италијом и Републиком Грчком које ће вршити мисију заштите црногорског ваздушног простора.

Пакетом се регулишу одређене оперативне процедуре у мисији заштите ваздушног просотра Црне Горе до закључења билатералних споразума.

Утврђен је Предлог закона о измјени Закона о висини стопе затезне камате. Ради усаглашавања важећег Закона о висини стопе затезне камате са Директивом 2011/7/ЕУ о борби против кашњења у плаћању у комерцијалним трансакцијама, овим законом се предлаже да стопа законске затезне камате буде утврђена у висини основне стопе (т.ј. стопе коју утврђује Европска централна банка за главне операције рефинансирања) увећане за осам процентних поена, умјесто за седам, како је до сада било прописано.

У оквиру усклађивања са прописима Европске уније, Влада је донијела и Уредбу о о измјени уредбе о посебним захтјевима хигијене за производе животињског поријекла.

Усвојен је Адендум на извјештај о представљању стања људских права у Црној Гори у оквиру механизма Општег периодичног прегледа Савјета за људска права (УПР). Овај документ садржи позиције Црне Горе у односу на препоруке трећег циклуса УПР, а резултат је заједничког рада Владиних институција, представника судства и тужилаштва, институције Заштитника људских права и слобода и невладиних организација. Током интерактивне дискусије, одржане у Женеви 22. јануара 2018, Црна Гора је примила укупно 169 препорука. Том приликом, у оквиру усвојеног Нацрта извјештаја Радне групе, Црна Гора је прихватила 151 препоруку, од чега су 144 препоруке прихваћене као препоруке које су у процесу имплементације или већ имплементиране. Црна Гора је одбила 3 препоруке, док је 15 препорука остављено за додатно разматрање. Од препорука које су остављене за накнадно разматрање, у односу на које је Црна Гора у обавези да достави своје позиције најкасније на пленарној сједници Савјета за људска права у јуну 2018, прихваћено је 8 препорука, док је 7 препорука одбијено. Наредна фаза УПР процеса подразумијева усвајање коначног извјештаја о стању људских права у Црној Гори на пленарном дијелу засиједања Савјета за људска права, заказаном за 29. јун ове године.

Влада је усвојила је Информацију о формализацији чланства Црне Горе у Иницијативи за транспарентност међународне помоћи (ИАТИ). Ријеч је о добровољној иницијативи коју чини близу 100 чланица, представника различитих интересних група са циљем побољшања транспарентности помоћи, развоја и хуманитарних ресурса како би се повећала њихова ефективност у борби против сиромаштва. ИАТИ окупља и земље донаторе и примаоце помоћи, представнике организација цивилног друштва и остале експерте из области информисања о помоћи, а оперативно функционише кроз сарадњу неколико тијела Уједињених нација и влада чланица. Тим поводом, Влада је задужила Министарство вањских послова да спроведе активности у вези са формализацијом чланства Црне Горе.

Усвојена је Информација о спровођењу Меморандума о разумијевању између Владе Црне Горе и Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у 2017. години и расподјели средстава за реализацију пројеката у 2018. години. Министарство вањских послова је задужено да потпише Споразум о заједничком финансирању између УНДП-а и Владе за 2018. годину.

Влада је усвојила Информацију о спровођењу Споразума о начину исплате потраживања на основу извршних-правоснажних пресуда Привредног суда у Подгорици, потписаног између овлашћених представника Аеродрома Црне Горе АД, у својству извршног повјериоца, и Монтенегро Аирлинеса АД, у својству извршног дужника. У дискусији је оцијењено да је у периоду од марта 2017. године до априла 2018. године Монтенегро Аирлинес (МА), уз подршку Владе, у значајној мјери консолидовао финансијско пословање, тако да од 1. јануара 2018. године редовно измирује обавезе по основу пореза и доприноса за запослене и обавезе за пружене аеродромске услуге, као и друге обавезе из пословања. Имајући у виду да су постигнути значајни резултати на плану консолидације и развоја пословања МА у претходних 15 мјесеци, да је у току процес изналажења трајног рјешења регулисања дуговно-потражних односа између двију компанија и да би принудно извршење у овом моменту могло довести до значајних проблема у пословању националног авиопревозника, Влада је дала сагласност за одлагање извршења приспјелих обавеза, између Аеродрома Црне Горе АД и Монтенегро Аирлинеса АД до 31.12.2018. године.

У оквиру текућих питања, Влада је размотрила и усвојила Информацију о помоћи Владе Црне Горе Општини Пљевља за хитну санацију штете узроковане пожаром у локалном јавном емитеру Радио и телевизија Пљевља доо. Цијенећи посебан јавни значај РТВ Пљевља која, како је истакнуто, својим програмским садржајем информише и едукује све слојеве друштва и баштини вриједности мултиетничког склада и толеранције, са посебном пажњом према свим мањинским групама друштва, Влада је одлучила да из текуће буџетске резерве Општини Пљевља одобри помоћ од 50.000 еура, како би се омогућио наставак рада локалног ТВ сервиса.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?