Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана конференција за медије након 78. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošcu

На конференицији за медије одржаној данас након сједнице Владе, министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић упознао је јавност са Информацијом о потреби Програма оспособљавања и запошљавања младих са стеченим високим образовањем на пословима неформалног пословања – „Стоп сивој економији“.

Како је министар Пуришић истакао, овај Програм се реализује трећу годину заредом од стране Завода за запошљавање Црне Горе, Управе за инспекцијске послове, Управе прихода и Управе полиције.

„Програм је намијењен незапосленим лицима са завршеним високим образовањем, која су старости до 30 година, а која су стекла радно искуство од најмање 9 мјесеци кроз стручно оспособљавање“ – рекао је министар и додао да ће у програм бити укључено 180 лица са евиденције ЗЗЗЦГ. 

Они ће, након обуке, обављати послове техничке природе – провјера пореских пријава, пријава за запошљавање, утврђивање обрачуна пореских обавеза, запошљавање странаца, откривање неформалног рада и праћење туристичке сезоне. Министар Пуришић је навео да ће се Програм реализовати у свим општинама, финансираће се преко ЗЗЗЦГ са позиције активне мјере политике запошљавања. Укупан буџет за споровођење програма износи 555. 000 еура.

Предсједник Одбора директора Инвестиционио-развојног фонда Црне Горе Зоран Вукчевић представио је на конференцији за медије Извјештај о раду Инвестиционио-развојног фонда Црне Горе за 2017. годину с финансијским исказима и Извјештајем независног ревизора за 2017. годину, који је Влада данас усвојила.

Он је навео да је ИРФ у 2017. години укупно пласирао 175,6 милиона еура, што је 46 одсто више од планираног, а 38 одсто више у односу на 2016. годину. Током 2017. године ИРФ је од 574 захтјева за кредит одобрио 407 или око 71 одсто.

Посебна пажња посвећена је приоритетним секторима развоја - туризам, пољопривреда, генерално производња, као и равномјерном регионалном развоју. У том смислу, према мање развијеним општинама пласирано је преко 64 милиона еура.

Како је истакао, значајно је унапријеђена кредитна активност и са аспекта директног пласмана:

„Ми смо током 2017. године од укупног броја пласмана, 85 одсто директно пласирали. Дакле, значајна пораст и у односу на 2016. годину, када је тај проценат био 71 одсто“ – навео је Вукчевић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ 
 
  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?