Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

На Самиту у Лајпцигу потврђена Декларација о безбједности и сигурности у саобраћају

Објављено: 25.05.2018. 17:21 Аутор: МСП

Другог дана одржавања годишњег Самита Међународног транспортног форума који се традиционално организује  у Лајпцигу, СР Њемачка  министар Осман Нуркович учествовао је на министарским сједницама (затвореној и отвореној).

Затворена министарска сједница окупила је представнике 59 земаља чланица Међународног транспортног форума, а главна тема сједнице била је размјена искустава и најбољих пракси из области безбједности и сигурности у саобраћају, дигитализацији, повезаности и декарбонизацији. Представници ИТФ-а и Латвије као предсједавајуће земље чланице искористили су прилику и посебно истакли значај Повеље квалитета као инструмента за стварање одрживог транспортног система и начина да се олакша превоз људи и роба како би се унаприједила трговина и побољшао привредни развој.

Везано за Повељу квалитета, министар Нурковић је током свог излагања истакао да је Црна Гора потпуно усаглашена са истом, а напоменуо је и да је направљен корак напријед у погледу спровођења Повеље квалитета успостављањем Центра за едукацију у друмском саобраћају при Привредној комори Црне Горе који је акредитован од стране ИРУ академије.

Он је искористио прилику да се захвали на сарадњи у процесу усклађивања Повеље квалитета, како службеницима ИТФ-а тако и представницима ИРУ академије. У области безбједности на путевима, министар Нурковић  је скренуо пажњу присутнима на постојање пакета меких (реформских) мјера које се спроводе уз подршку Европске уније у циљу смањења броја саобраћајних незгода са смртним посљедицама за 20% до 2020. у односу на референтну 2014. годину. На пољу природних хазарда и климатских промјена, министар је посебно истакао континуирану сарадњу Црне Горе са Свјетском банком.  

Након затворене министарске сједнице услиједила је и отворена министарска сједница која се фокусирала на начине којима можемо транспортне системе учинити отпорнијим и безбједнијим у контексту терористичких напада и природних катастрофа.  Главна питања у дискусијама су се везивала за кључне мјере које се могу спровести како би се транспортни системи што брже опоравили од поремећаја, укључујући појачану регионалну и међународну сарадњу. Главни говорници на овој сједници су били г-дин де Јуниац, генерални директор и главни извршни директор Међународног удружења за ваздушни саобраћај, г-дин Дреес, главни извршни директор МАН Труцк-а и Одбора произвођача комерцијалних возила, као и гђа Гуевара Манзо, предсједница и главни извршни директор Свјетског савјета за путовања и туризам. 

Током годишњег самита Међународног транспортног форума у Лајпцигу, потврђена је и министарска Декларација о безбједности и сигурности у саобраћају. Министар Нурковић је искористио прилику да се на маргинама догађаја састане са својим колегама министрима, укључујући министра Босне и Херцеговине.

Подсјећамо да је министар Нурковић током првог дана догађаја учествовао на министарском округлом столу на тему Отклањања препрека за праведан, безбједан и ефикасан међународни друмски саобраћај. Поред министра Нурковића у делегацији су били државни секретар Ангелина Живковић, генерални директор Директората за друмски саобраћај Далибор Милошевић и самостална савјетница Билсана Бибић.

Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?