Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ИИ Јавни позив за учешће у Програму за унапрјеђење иновативности малих и средњих предузећа у 2018. години

Објављено: 25.05.2018. 16:00 Аутор: Министарство економије
Министарство економије расписује

ИИ ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ ЗА УНАПРЈЕЂЕЊЕ ИНОВАТИВНОСТИ МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА У 2018. ГОДИНИ

Циљ Програма је јачање пословних перформанси микро, малих и средњих предузећа кроз суфинансирање коришћења консултантских услуга у реализацији иновативних активности.

Програмом финансијске подршке за микро, мала и средња предузећа може се одобрити финансијска помоћ за сљедеће иновативне активности:

Иновација производа/услуге     

Иновација пословног процеса

Оправдани трошкови:

· Израда техничке документације/рјешења (техничка студија/техничко развојно рјешење, елаборат);

· Израда и тестирање прототипа производа/услуге (техничка студија/техничко развојно рјешење, елаборат, коришћење лабораторије за испитивање и тестирање).

 

Оправдани трошкови:

· Израда техничке документације (техничка студија о процесу производње/услуге, испоруке, техничко развојно рјешење метода производње/услуге, испоруке, елаборат);

·Израда/Унапрјеђење информационих/ софтверских рјешења за развој новог и побољшање процеса прозводње/пружање услуге, испоруке.

Иновација у организацији

Иновација у маркетингу

Оправдани трошкови:

· Израда техничке документације (техничка студија/елаборат о новом/унапријеђеном методу организације пословања);

· Израда и имплементација/унапрјеђења информационих/ софтверских рјешења за развој новог или побољшаног метода организације пословања;

 

Оправдани трошкови:

· Израда техничке документације за дизајн производа (техничка студија/техничко рјешење, елаборат о новом/унапријеђеном дизајну производа), прототип дизајна у дигиталној форми;

·Израда идејног рјешења нове амбалаже/паковања/визуелног идентитета;

· Израда техничког или софтверског рјешења за метод дистрибуције производа и услуга и формирања цијена;

·Примјена иновираних алата промоције (израда/унапрјеђење wебсајта са интегрисаним софтверским рјешењима за он-лине трговину, развој корисничких апликација).


Финансијски оквир:
Микро, мала и средња предузећа могу остварити право на финансијску помоћ у максималном износу до 3.500,00€, односно до 50% оправданих трошкова, без ПДВ.

Предузеће је у обавези да финансира трошкове спољњег консултанта за реализацију иновативне активности у висини од 100%, и након завршетка активности тражи повраћај у висини до максимално 50% оправданих трошкова, без пореза на додату вриједност (ПДВ). Преосталих 50 % трошкова треба да буде покривено из сопствених извора предузећа које се пријављује за подршку.

Услови за учешће у Програму:

Право учешћа у Програму финансијске помоћи имају регистрована микро, мала и средња привредна друштва у складу са Законом о привредним друштвима ("Сл. лист РЦГ", бр. 06/02, 36/11) и Законом о рачуноводству ( „Сл. Лист РЦГ“, бр. 52/16 ), регистрована у Централном регистру привредних субјеката која:

- Послују 100 % у приватном власништву;

- Имају сједиште на територији Црне Горе;

- Доставе званичне финансијске извјештаје за претходне двије године пословања (2016. и 2017. год.) у којима није исказан нето губитак;

- Редовно извршавају обавезе плаћања пореза и доприноса;

- Да за исте активности нијесу користили средства финансијске помоћи из државног и/или локалног буџета.

 

Критеријуми за оцјењивање пријава су:

- Промјене укупног прихода;

- Промјене профита (нето добити);

- Промјене економичности пословања;

- Промјене броја запослених;

- Власничка структура предузећа;

- Предузетништво младих;

- Квалитет иновативне активности;

- Инвестирање у иновације у претходне двије године;

- Сарадња са спољним консултантима;

- Степен развијености општине у којој је привредни субјекат регистрован;

- Коришћење средстава по овом Програму државне помоћи у 2017. години и 2016. години;

- Обим оствареног међународног промета у 2017. години.

Напомена: Финансијска помоћ ће се додијелити сходно редосљеду оцијењених пријава са ранг листе док се не утроше расположива средства.

Предузеће може поднијети један захтјев за додјелу финансијске помоћи и то за једну од понуђених иновативних активности. 


ПОЗИВ ЈЕ ОТВОРЕН ДО 25. ЈУНА 2018. ГОДИНЕ (до 15.00 х)

Пријавна документација за учешће у Програму за унапрјеђење иновативности малих и средњих предузећа у 2018. години са детаљним информацијама о намјени, условима и критеријумима, процедурама спровођења Програма, може се преузети у Министарству економије, Дирекцији за сарадњу са бизнис заједницом, Римски трг 46, 81000 Подгорица,  као и на web адреси www.мек.гов.ме.

Попуњени пријавни формулар и пратећа документација у 3 примјерка (један оригинал или копија овјерена од стране суда или нотара и двије копије/ затворен коверат)  предају се лично на архиву Министарства економије или препорученом поштом на адресу: Министарство економије, Римски трг 46, 81000 Подгорица. У разматрање ће се узети само комплетне и благовремено поднијете пријаве.

Неопходне додатне информације и стручна помоћ могу се добити у просторијама Министарства економије,  Дирекција за сарадњу са бизнис заједницом, радним данима у периоду од 09-14 х, или на бројеве телефона  020/406-314 и 020/406-302.

Програм за унапрједјење иновативности малих и средњих предузеца у 2018. години.доцx

Пријавна документација - Програм иновативности 2018.доц

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?