Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Свечано отворен црногорски павиљон на 16. Бијеналу архитектуре у Венецији

Објављено: 25.05.2018. 18:47 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Ministarstvo održivog razvoja i turizmaMinistarstvo održivog razvoja i turizma

Црногорски павиљон Емергинг Ресилиенце – Wо/Ман Ундер Умбрелла синоћ је свечано отворен на 16. Међународној изложби архитектуре у палати Малипјеро у Венецији пред бројном публиком.

Како је у свом обраћању присутнима истакла кустосица овогодишње црногорске поставке Соња Радовић Јеловац, Бијенале нуди вансеријске могућности да се архитектура прикаже на различите начине.
Она је навела да је пројекат представљања Црне Горе замишљен као истраживачка платформа која окупља мултидициплинарни тим око овогодишње теме Слободан простор/Фрееспаце, а под подтемом Емергинг ресилиенце: кроз мултимодално разумијевање принципа резилијентнтности, кроз системско размишљање и процесно оријентисане приступе, кроз резилијентност као нове интегративе парадигме, као концепта, модела и метафоре.

Према ријечима Радовић Јеловац, током протеклих 25 година поље екологије помјерило се од забринутости за стабилност, сигурност, предвидивост и ред према савременијем разумијевању динамичне системске промјене и релевантних феномена несигурности, адаптибилности и резилијентности. „Све је устаљеније мишљење да су ови концепти, у еколошкој теорији и комплексним системима размишљања, корисни као оквири уопштено за доношење одлука и са емпиријским доказима посебно корисни за пројекте урбаног дизајна и пејзажне арехитектуре“, навела је она.
Радовић Јеловац је такође најавила низ радионица, трибина и конференција које ће бити организоване током наредних шест мјесеци те позвала све заинтересоване да учествују.

Поред кустосице Радовић Јеловац, уводне говоре одржали су и проф. др Мосе Рићи члан научног комитета Националног каталога и члан жирија Међународног конкурса за концепт и садржај Црногорске поставке, проф. Крешимир Рогина, вођа тима излагача Црногорске поставке, проф. др Душан Вуксановић, комесар Црногорског националног павиљона, а завршним излагањем изложбу је отворио проф. Данко Селинкић. Специјални гост на отварању павиљона била је Милена Вукотић глумица, која је читала поему коју је краљица Јелена писала током боравка у Петровграду а посветила је Венецији.

Представљени концепт црногорске поставке реинтерпретира резилијентност кроз симбол ендемског цвијета - садржај изложбе метафорично пресликава Црну Гору, њену еколошку компонентну садржану у теми „Емергинг Ресилиенце“ са снажном симболиком и динамичном комуникацијом са окружењем.

Три су међусобно повезана дијела црногорске презентације на 16. Венецијанском бијеналу архитектуре - КЊИГА, ИЗЛОЖБА и УМРЕЖЕЊЕ, и сваки се из свог угла бави свеобухватном темом Бијенала. Сва три елемента варирају у мјерилу, материјалности, трајању и методи ширења. Заједно дјелују као витални оквир који подупире отворену расправу о теми унутар и изван стварног павиљона. Црногорска изложба бави се једноставним и разумљивим порукама, изразитом моћи брендирања инсталације специјално осмишљене за сами локалитет и тактилности посебних модела прављених на лицу мјеста као инструмент идентификације који је намијењен за укључивање не само чувених архитеката као гостију, већ и опште јавности.

Овогодишње 16. Бијенале архитектуре у Венецији одржава се од 26. маја до 25. новембра 2018. године, а црногорски павиљон биће отворен за посјетиоце током овог периода. Ова позната међународна изложба архитектуре сматра се најзначајнијим мјестом представљања токова и домета савремене архитектуре и културе једне земље уопште. За организацију, умјетнички и истраживачки оквир Пројекта представљања Црне Горе на 16. Бијеналу архитекуре у Венецији одговорни су комесар др Душан Вуксановић, главни државни архитекта и кустос др Соња Радовић Јеловац, а међународни тим који представља Црну Гору предводи проф. Крешимир Рогина.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?