Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саоопштење: Одржан Регионални дијалог о национално одређеним доприносима Црне Горе

Објављено: 25.05.2018. 17:17 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Регионални дијалог о национално одређеним доприносима (НДЦ) Црне Горе одржан је у Тбилисију у периоду 21-23. маја 2018. године а у организацији Програма Уједињених нација за развој (УНДП), Секретаријата Оквирне конвенције Уједињених нација УНФЦЦЦ-а.

Регионални дијалог представљао је добру прилику за размјену искустава уз подршку обезбјеђењу изградње капацитета кроз разумијевање и спровођење акционих мјера за ублажавање климатских промјена, њихових утицаја и заједничких користи. Дијалог је био усмјерен да помогне корисницима да разумију и спроведу обавезе како би се испунили циљеви НДЦ-а.

Очекивања бројних присутних представника земаља чланица Оквирне конвенције УН о климатским промјенама, представника еколошких организација, цивилног и НВО сектора, НДЦ партнера, као и послових удружења су да се настави са снажним прогресом оствареним у овој области и одлучно дефинише амбициозан програм рада за успостављање правила, процедура и управљачких оквира за пуно спровођење обавеза из Париског споразума.

Одржани састанци били су засновани на размјени националних искуствима и ставова релевантних за планирање имплементације НДЦ, укључујуц́и повезаност са циљевима одрживог развоја (СДГ) и другим процесима планирања, као и могуц́ностима за унапређење родне равноправности, резултатима Париског споразума и потребама за амбициознијим акцијама у региону, разматрање дијалога Таланоа како би се обезбиједио вец́и увид у имплементацију напора за смањење емисија, укључујуц́и циљ повец́ања амбиција у наредном периоду, НДЦ акција у енергетском сектору, финансирање и ангажовање приватног сектора за имплементацију НДЦ, и размјене искустава земаља корисница и држава чланица ЕУ.

У раду дијалога, испред Министарства одрживог развоја и туризма, учествовали су генерални директор Директората за климатске промјенеи медитеранске послове, Ешеф Хусић и савјетница у Дирекцији за климатске послове Данијела Рачић.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?